Business Internaţional

Ungaria încearcă să facă faţă nemulţumirii investitorilor străini deranjaţi de suprataxare

Ungaria încearcă să facă faţă nemulţumirii investitorilor străini deranjaţi de suprataxare

Autor: Gabriel Razi

30.11.2010, 23:46 18

Indicele de referinţă al pieţei de capital de la Budapesta apierdut 20% din valoare faţă de maximul atins în aprilie, iarcotaţia obligaţiunilor de stat ungureşti a scăzut după ce bancacentrală a surprins investitorii prin creşterea dobânzii dereferinţă cu 0,25%, la 5,5%, scrie Bloomberg.

Ieri indicele BUX avansase cu 1,8% la jumătatea şedinţei detranzacţionare, după ce cu o zi în urmă pierduse 2,6%. Acţiunileungare au pierdut 10% din valoare în numai şapte şedinţe.

Executivul condus de Vicktor Orban a decis să suprataxezebăncile, companiile de retail, de energie şi telecom şi să suspendetransferurile către fondurile de pensii private pentru a acoperigăurile din buget. Ulterior, guvernul a anunţat că aceia care nuîşi transferă pensiile în sistemul public nu vor mai beneficia depensia acordată de stat.

"În contextul actual, investitorii nu au nevoie de multe motivepentru a renunţa la activele riscante", spune Timothy Ash,specialist în pieţe emergente la Royal Bank of Scotland.

Banca centrală din Ungaria a intervenit în mod surprinzător şi acrescut dobânda de referinţă pentru a tempera creşterea inflaţieişi pentru a susţine forintul, care a atins cel mai scăzut nivelfaţă de euro din ultimele două luni.

Măsura ar putea face parte din seria de răfuieli dintre bancacentrală şi guvern, după ce executivul a susţinut că este adeptulunui set de politici monetare relaxate, susţin analiştii.

"Ungaria arată din ce în ce mai îngrijorător, iar banca centralăşi guvernul se ceartă exact atunci când condiţiile din piaţă suntfoarte dificile. Cele două instituţii ar trebui să meargă înaceeaşi direcţie în aceste perioade delicate", crede TimothyAsh.

Forintul a fost cel mai puţin performantă valută la nivelmondial în luna noiembrie, cu o depreciere de 4,3%, fiind cotat înprezent la 280,58 forinţi/euro.

Analiştii cred că "naţionalizarea mascată" a fondurilor privatede pensii va condamna piaţa de capital maghiară la o moarte înceatăşi dureroasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO