Business Internaţional

Vecinii au mari probleme: Productia industriala a Ungariei a scazut cu 25,4%

07.04.2009, 15:08 17

Productia industriala a Ungariei a scazut peste asteptari in luna februarie, in principal din cauza recesiunii din Europa de Vest, principala piata de export a produselor ungare, acesta fiind motivul primar pentru care s-a observat o contractare a cererii, ce a condus activitatea economica a statului catre cel mai grav declin al ultimilor 16 ani, scrie Bloomberg.

Productia, ajustata la numarul de zile lucratoare a scazut cu 25,4%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cel mai important declin de la caderea regimului comunist, dupa ce in luna ianuarie scaderea anuala a productiei a fost de 21%, potrivit datelor preliminare facute publice de Biroul National de Statistica de la Budapesta. Analistii estimasera initial o contractare anuala de 20,8%. Scaderea lunara a fost de 4,1%.
Criza financiara globala afecteaza cererea de export a bunurilor produse in Europa de Est, ingheata procesul de creditare si alunga investitorii. Zona euro, catre care se indreapta 57% din produsele fabricate in Ungaria, precum masinile Audi si telefoanele Nokia, a intrat in prima recesiune de dupa introducerea monedei unice.
"Daca este sa luam in considerare recesiunea grava din Germania si din celelalte state, principalii parteneri comerciali ai Ungariei, ne asteptam ca productia sa continue sa evolueze negativ in urmatoarele luni, in principal din cauza scaderii cererii pentru export", a spus Piotr Kalisz, economist la Citigroup in Varsovia.
Forintul s-a depreciat pana la un curs de 298,56 forinti pentru un euro, de la 294,8 forinti per euro in sedinta de tranzactionare precedenta. Moneda nationala a Ungariei a fost cel mai slab performer din randul celor 26 de monede nationale ale statelor emergente in 2009. Aceasta a pierdut 11% in fata monedei euro.
Economia Ungariei a intrat in cea de-a doua recesiune din ultimii doi ani, in cel de-al treilea trimestru al lui 2008, si s-a contractat cu 2,3% in ultimele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada a lui 2007.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO