Business Internaţional

VISA da mana libera diviziei europene

01.07.2004, 00:00 19

Visa, organizatia de plati prin carduri, este asteptata sa anunte saptamana aceasta consituirea diviziele sale europene ca o organizatie separata, scrie Financial Times.
Visa, care este detinuta de 21.000 banci si organizatii financiare din intreaga lume, a urmarit inca din 1987 sa separe divizia europeana  ca o organizatie de sine-statatoare.
Visa US si Visa Canada  sunt deja organizatii separate, iar Visa Europe, care are 6.000 membri, va deveni un co-proprietar al Visa International. Separarea Visa Europe de celelalte organizatii ii va permite sa faca oferte pentru alte afaceri, dandu-i totodata si mai multa flexibilitate pentru a face fata schimbarilor de pe piata europeana de plati.
Separarea Visa Europe a fost grabita de cresterea rapida a pietei de carduri din Europa. Divizia europeana deruleaza o treime din  volumul total de tranzactii al VISA International.
Constituirea Visa Europe drept o  organizatie de sine - statatoare ii va permite acesteia sa desfasore si alte operatiuni in afara de cele legate de carduri.  Visa Europe ar putea decide sa creeze o casa de compensatie automata pentru tranzactiile de debit si credit  desfasurate in Europa. Potrivit Asociatiei Bancare Europene (EBA), numai  organizatiile europene pot  cere dreptul de a derula astfel de servicii.
Perceptia generala era ca Visa este o divizie  a unei companii americane, chiar daca consiliul de conducere din Europa ia toate deciziile legate de platile din Europa.
Hans van der Velde, presedintele si directorul executiv al Visa Europe, a declarat ca separarea operatiunilor reprezinta "un punct cheie in a permite Visa sa raspunda mai usor solicitarilor membrilor sai".
"Incorporarea ne va permite sa ne organizam ca o companie europeana capabila sa ofere mai eficient solutii pentru toate modalitatile de plata in contextul global" a precizat van der Velde.
Visa lucra la aceasta separare de trei ani si doar recent  a reusit sa rezolve implicatiile fiscale ale unei astfel de operatiuni.
"Numai marimea utilizarii cardurilor VISA in intreaga lume demonstreaza ca incorporarea Visa Europe este nu numai dezirabila, dar  si o etapa esentiala pentru a asigura ca organizatia noastra este mai apropiata de bancile membre, de guverne si de autoritatile de reglementare", a spus Christopher Rodriguez, directorul executiv al Visa International. 
Pe plan mondial, cardurile Visa genereaza un volum anual de tranzactii de peste 2.900 miliarde de dolari si sint acceptate in peste 150 de tari. In premiera, gradul de utilizare pe plan mondial al cardurilor de debit Visa International l-a depasit pe cel al cardurilor de credit in anul 2003. Volumul tranzactiilor efectuate cu carduri de debit Visa s-a ridicat la 1.480 miliarde de dolari la finalul anului 2003, dupa o crestere cu 17% fata de anul precedent, in vreme ce volumul tranzactiilor realizate pe plan international cu carduri de credit Visa a urcat cu 5%, la 1.450 miliarde de dolari.
Compania a justificat majorarea volumului de tranzactii cu cardurile de debit prin securitate si convenabilitate, precum si prin utilizarea la achizitii zilnice, precum cumpararea de alimente, benzina, achitarea notelor de plata la restaurante, achizitii pe Internet si plata facturilor lunare. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO