Business Internaţional

Zona euro atacă FMI, în timp ce Grecia este târâtă în vârtejul declaraţiilor

Zona euro atacă FMI, în timp ce Grecia este târâtă în vârtejul declaraţiilor

Anders Borg, ministrul suedez de finanţe: Aşa-numitul "Grexit" nu ar avea un impact major asupra sistemului financiar. AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

15.10.2012, 00:03 673

Zona euro şi Fondul Monetar Interna­ţional (FMI) sunt încleştate într-o con­fruntare a politicilor, concentrată pe me­ritele austerităţii care ameninţă să amâne periculos de mult salvarea economică a Greciei, scrie The Guardian.

Liderii statelor din uniunea monetară continuă să le ceară Spaniei şi Greciei să ia măsuri mai dure de austeritate, în pofida contracţiei rapide a economiilor celor două ţări. Această abordare a fost până recent şi cea promovată de FMI ca soluţie la criză, dar instituţia pare să-şi fi temperat aşteptările de la acest gen de măsuri. Directorul FMI Christine Lagarde a avertizat ţările din zona euro să nu fugă orbeşte spre ţintele de deficit bugetar dacă avansul economiei încetineşte mai mult decât s-a estimat anterior, notează Financial Times. Ea a arătat că pentru a frâna declinul, ţările aflate într-o astfel de situaţie ar trebui să permită activarea automată de cheltuieli sociale mai mari şi venituri din impozite mai mici. Directorul FMI devenit astfel primul oficial de rang înalt care susţine solicitarea guvernului de la Atena de a i se da doi ani în plus care să-şi atingă ţintele bugetare prevăzute de programul de bailout de 174 mld. euro.

Însă ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble s-a arătat surprins de afirmaţiile şefei FMI şi a spus că acestea vin în contradicţie cu poziţia promovată constant de FMI, anume că datoriile ridicate ameninţă creşterea economică. "Atunci când ai un ţel pe termen mediu, nu-ţi ajută credibilitatea dacă mergi în altă direcţie. Când eşti pe munte şi vrei să ajungi sus, dar începi să cobori, muntele devine tot mai mare", a declarat ministrul. Schaeuble a respins posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată sau să părăsească zona euro, scenariu devastator pentru ţară şi pentru regiune, scrie Bloomberg. Germania este pregătită să ajute Grecia să construiască o economie competitivă şi o administraţie publică funcţională.

FMI a fost criticat şi de şeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM) Klaus Regling, care a afirmat că instituţia internaţională nu a dat suficient credit autorităţilor europene pentru soluţiile la criza din uniunea monetară. În replică la aprecierea FMI că zona euro este cea mai mare ameninţare pentru stabilitatea financiară mondială, Regling a arătat că numeroşi investitori au remarcat progresele făcute de Europa. Oficialul ESM a indicat în acest sens PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, care recent a anunţat că a început să cumpere titluri de stat spaniole şi italiene, notează CNBC.

Şi cancelarul Germaniei Angela Merkel şi-a schimbat recent părerea despre Grecia după ce a criticat de mai multe ori guvernul de la Atena pentru lipsa de voinţă în implementarea reformelor. "Cred că, treptat, începem să vedem progrese. De multe ori acestea sunt mai lente decât ne-am imaginat, dar ar trebui să-i dăm mereu Greciei încă o şansă", a spus Merkel, citată de Thomson Reuters. În prima ei vizită în Grecia de la începutul crizei datoriilor, cancelarul a reafirmat angajamentul Berlinului de a păstra ţara în zona euro, dar nu a oferit un sprijin concret, ea aşteptând un raport al creditorilor internaţionali cu privire la progresele reformelor Greciei care va fi publicat până luna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO