Companii

Absolventii romani de MBA in turism la Laussane: "Speram sa conducem un hotel intr-o zi"

Absolventii romani de MBA in turism la Laussane: "Speram sa conducem un hotel intr-o zi"

Managerii de hotel sunt printre executivii care calatoresc cel mai mult in timpul mandatelor acordate de marile lanturi hoteliere

09.04.2009, 16:31 1081

"Totul este legat de pasiunea pentru ceea ce faci. Munca in hoteluri nu este legata de bani; daca vrei un job pentru bani, nu alegi sa lucrezi in acest domeniu", a spus George Cristea, 30 de ani, director de cazari la hotelul de cinci stele Howard Johnson din Bucuresti. In urma cu cinci ani George Cristea ocupa pozitia de receptioner in acelasi hotel.

Anul trecut in ianuarie, 22 de manageri romani din industria hoteliera au inceput cursurile de master ale Fundatiei Regale de Management al Ospitalitatii in cooperare cu ƒcole Hoteliere de Laussane (EHL) din Elvetia, cea mai prestigioasa universitate de profil din Europa. La un an distanta, absolventii celei de-a doua promotii romanesti povestesc cu entuziasm despre experienta traita si cunostintele dobandite cu ajutorul profesorilor numiti "guru" de catre ei.
Florin Ciomag, 39 de ani, un alt absolvent al cursurilor, manager de restaurant in cadrul hotelului Howard Johnson, a intrat in industria hoteliera la varsta de 19 ani, cand a plecat in Olanda si s-a angajat la un hotel pe post de spalator de vase. Ulterior, el a ocupat pozitia de responsabil de evenimente.
"M-am inscris si la scoala hoteliera din Olanda. In tara am revenit in 2001, cand m-am angajat la Howard Johnson pe functia de manager de restaurant, dupa ce am mai lucrat 3-4 ani si pe vase de croaziera", a spus el. Dupa absolvirea acestui master, Ciomag spune ca are sperante sa avanseze pe viitor, insa atunci cand a inceput cursurile, nu a luat in calcul acest lucru.
Tot din cadrul aceluiasi hotel vine si Delia Mitrica, 33 de ani, deputy director of sales. "Sunt absolventa de Cibernetica, deci initial nu aveam nicio legatura cu acest domeniu. M-am angajat la inceput ca hotel attendant, ulterior am ajuns in departamentul de vanzari", a spus ea.
De la receptioner la director de cazari
Mihaela Anghelescu, 35 de ani, manager de cazari la Ramada Plaza din Bucuresti, absolventa de ASE, spune despre cursurile de MBA urmate ca i-au oferit posibilitatea realizarii unei conexiuni cu colegii din domeniu. "Trebuie sa fim si prieteni, nu doar concurenti. Scoala acesta ne-a dat sansa sa ne cunoastem", a spus ea. In urma cu zece ani, Mihaela ocupa pozitia de receptioner, ca apoi sa ajunga sef de receptie, director de vanzari si in momentul de fata director de cazari.
Iulia Miu, 25 de ani, guest relation la Intercontinental, a spus ca si-a platit aceste cursuri singura. "In total cred ca am ajuns la 10.000 de euro, daca la cei 6.000 de euro adaugam deplasarea in strainatate pentru a sustine lucrarea de diploma", a spus ea.
"Daca nu esti pasionat de acest domeniu, nu ai ce cauta in el. Am urmat aceste cursuri pentru a putea avansa", a precizat ea.
Absolventa Otilia Demian, 35 de ani, director de vanzari la Continental Hotels, care a realizat o lucrare de diploma ce vizeaza deschiderea hotelurilor sub brandul Continental Forum, spera sa conduca un hotel Continental intr-o zi.
Cel mai matur absolvent, Dragos Strinu, 41 de ani, lucreaza ca director de cazari la Rin Grand Hotel. "O satisfactie deosebita am avut ca i-am intalnit cei mai prestigiosi profesori din lume pe acest domeniu", a spus el.
Pe de alta parte, cea mai tanara absolventa, Dora Stoicescu, 23 de ani, ocupa postul de director de marketing si de vanzari in agentia de turism Omega Travel. "Toate notele care ni s-au dat au fost pe merit. A contat foarte mult prezenta la curs, participarea si vestimentatia pe care am avut-o. Trebuia sa ne prezentam cu o anumita tinuta, nicidecum casual", a explicat ea.
Materiile studiate la aceste cursuri sunt legate de cercetari de piata, people management, financial management, room division sau revenue management, potrivit absolventilor.
"Aceasta meserie este asemanatoare cu cea a unui chirurg. Presupune in primul rand un stil de viata, managerii traiesc in hotel cu familia, traiesti practic cu hotelul tau. Ai si avantajul insa ca ti se asigura mancarea si cazarea", a precizat Ray Iunius, director adjunct al scolii hoteliere de la Laussane, prezent la Bucuresti cu ocazia ceremoniei de absolvire a celei de-a doua promotii romanesti.
 
Cat castiga un manager de hotel
Salariile pe care le au managerii expati la hoteluri de patru-cinci stele ajung si la 10.000 de euro, in timp ce un director de restaurant castiga 6.000 de euro
"Aceste salarii nu se compara cu cele pe care le au managerii romani. Nu sunt manageri romani care sa conduca hoteluri in strainatate, deoarece aceasta este o piata in formare si trebuie sa ajungem sa fim in acest trend", explica Ray Iunius, director adjunct al scolii hoteliere de la Laussane, cea mai prestigioasa universitate de profil din Europa.
 
Profesori de la Laussane, cursuri In Romania
Costurile deplasarii pentru cursurile din Elvetia ar fi fost prea mari pentru multi dintre romani, astfel ca Scoala hoteliera de la Laussane a gasit solutia. Acestia au asigurat curricula si lectorii dar si logistica necesara implementarii cursului in Romania. Astfel, profesorii de la Laussane s-au deplasat in Romania pentru a preda cursuri celor 22 de manageri de nivel mediu de la hotelurile locale. Taxa pentru cursuri a fost platita pentru cei mai multi dintre studenti de catre companiile la care lucreaza. Cei inscrisi la cursuri au trebuit sa dezvolte un proiect pe care urmeaza sa il aplice in companiile lor, iar in ultima luna de cursuri s-au deplasat in Elvetia, pentru a-si sustine examenele de diploma.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO