Companii

Acuzatii de trafic de influenta in cazul Petrotub

27.06.2000, 00:00 19



Radu Sarbu, presedintele Fondului Proprietatii de Stat, l-a acuzat ieri pe Petre Roman, presedintele Partidului Democrat de "trafic de influenta" in favoarea reluarii negocierilor cu firma belgiana Soconor pentru preluarea societatii Petrotub Roman. Sarbu si-a exprimat consternarea fata de modul in care Consiliul Concurentei a blocat privatizarea Petrotub, in ciuda starii de faliment de facto a societatii.

"Mi se pare inadmisibil ca la investigatia Consiliului Concurentei sa fie chemate sindicatele si a doua firma clasata, Soconor din Belgia, care a fost intrebata daca isi mai mentine oferta, in timp ce eu am fost sunat de presedintele Partidului Democrat in favoarea acesteia. Este trafic de influenta pe fata din partea membrilor PD", a precizat Radu Sarbu.

El a spus ca, dupa incheierea contractului cu Tubman, Soconor a revenit cu o oferta mai buna decat cea initiala, care reprezenta jumatate din pretul propus de propus de firma britanica.

Acuzatiile lui Radu Sarbu au fost respinse de vicepresedintele PD Alexandru Sassu, care le-a calificat drept "calomnii". El a admis ca privatizarea Petrotub a fost "mult discutata" in Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, insa a sustinut ca nici un lider sau parlamentar al PD nu a intervenit la Consiliul Concurentei pentru a stopa aceasta privatizare, "cu atat mai putin Petre Roman".

Radu Sarbu a afirmat ca Petotub ar putea intra imediat in stare de faliment "de jure" in cazul in care Curtea de Apel Bucuresti nu respinge decizia Consiliului Concurentei de anulare a contractului de vanzare-cumparare a actiunilor Petrotub dintre FPS si firma britanica Tubman International.

El a calificat drept "false" argumentele Consiliului, care are o componenta preponderent PDSR si PD, prin care se invoca faptul ca Tubman ar detine monopolul productiei de tevi in Romania, fiind curenta situatia in care pe o piata sunt numai "una sau doua voci in domeniu".

Tubman a cumparat, anul trecut, 70% din actiunile Petrotub, dupa ce achizitionase si pachetele majoritare la Silcotub Zalau si Laminorul Braila.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO