Companii

Adrian Porumboiu, Racova Grup: Preţurile la porumb se duc în jos, dar coboară numai ca să îşi ia detentă pentru creşteri

Adrian Porumboiu, Racova Grup: Preţurile la porumb se...

Autor: Gabriel Razi

06.04.2013, 09:04 1053

Preţul porumbului a scăzut în martie cu 30% faţă de acum trei luni, ajungând la 800 de lei/tonă, însă fermierii români sunt optimişti, considerând această tendinţă doar un semn al unei viitoare creşteri.

"Totul pleacă de la lichiditate, iar aceasta este acum limitată, este o perioadă de aşteptare, anul trecut toată lumea era acum în piaţă. Preţurile se duc în jos, dar coboară numai ca să îşi ia detentă pentru creşteri", afirmă şi Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova Grup, care adaugă că va acoperi 4.500 de hectare cu porumb în acest an.

Tendinţa de scădere pentru preţul porumbului este accentuată şi de faptul că la sfârşitul săptămânii trecute bursele internaţionale s-au prăbuşit după ce autorităţile din Statele Unite, cel mai mare jucător pe piaţa agricolă mondială, au anunţat stocuri peste aşteptări. Pieţele au reacţionat prompt, iar cotaţiile au intrat pe "roşu".

"Scăderile de preţuri de pe pieţele internaţionale nu se văd încă în totalitate în România. Tranzacţionarea în Europa este la un nivel redus din cauza sărbătorilor pascale. Creşterile de stocuri reflectă poziţia de expectanţă pe care jucătorii fizici au avut-o în ultimele două luni, aceasta este una dintre explicaţiile pentru prezenţa unor stocuri mai mari. Aceste stocuri există pentru că a fost o reticenţă la vânzare. Şi la noi în România sunt stocuri pentru grâu şi porumb de câte 300.00-400.000 de tone în fiecare caz. Atingerea unui nivel de preţ de 700 lei/tonă la fermier în România în cazul porumbului este o variantă fezabilă", explică situaţia Robert Arsene, director general al Agricover, unul din primii cinci traderi de materii prime agricole de pe piaţa locală.

Scăderea abruptă a preţului pentru porumb din ultima perioadă afectează în primul rând afacerile fermierilor care au optat pentru a face stocuri de porumb. Aceştia sunt cei mai expuşi la fluctuaţiile de preţ în condiţiile în care marile case de comerţ fac în general tranzacţii de tip back-to-back (cumpără şi vând mai departe în aceeaşi zi marcând profitul - n.red.).

Citiţi mai multe despre pierderile fermierilor cauzate de scăderea abruptă a preţului pentru porumb pe zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO