Eveniment

Fermierii se îndreaptă către o recoltă de grâu de 6,1 milioane de tone

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

26.03.2013, 00:07 2317

Producătorii agricoli din România ar urma să strângă la vară o producţie totală de grâu de 6,1 milioane de tone, în creştere cu 22% faţă de sezonul precedent, arată estimările din martie ale Coceral, o organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole.

Experienţa anilor anteriori arată că prognozele înainte de Coceral au fost aproape de cifrele oficiale ale Minis­terului Agriculturii. Ieri a fost dat publicităţii şi un raport al Comisiei Euro­pene care estimează o productivitate la grâu de 2,8 tone/hectar, ceea ce ar însemna o recoltă totală de numai 5,4 milioane de tone.

„Azi totul arată foarte bine pe câmp. Nu ştium cum o să fie la recoltă, dar rezerva de apă din sol este în acest moment normală şi în următoarele săptămâni se anunţă ploi. O productivitate medie de trei tone la hectar de grâu nu este greu de obţinut, dar sigur vor fi şi producători care vor scoate 1,5-2 tone“, explică Nico­lae Sitaru, proprietar al firmei Elsit Com din Ialomiţa, care exploatează 2.600 de hectare de teren arabil.

Proiecţiile din martie sunt primele cifre de producţie mai certe , până acum fiind disponibile doar rapoarte agrometeorologice. O recoltă de 6,1 mil. tone de grâu înseam­­nă o „gură de aer“ de 1-1,2 mld. euro pentru economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO