Companii

Agip merge inainte cu dezvoltarea: 5-7 benzinarii noi in acest an

Agip merge inainte cu dezvoltarea: 5-7 benzinarii noi in acest an

Nicola Meuli, directorul general al Agip Romania: Deocamdata, nu putem sti cu precizie cu cat va scadea consumul si cat de mult se va reduce cererea de produse petroliere

27.01.2009, 15:35 226

Pana in 2011 compania isi propune sa ajunga la o cota de piata de pana la 10%, fata de 2,5% in prezent, in urma unui plan de investitii de 36 mil. euro. "Pentru 2009 ne asteptam la o crestere a cifrei de afaceri. Bugetul de investitii corespunde planului de dezvoltare organica, in care este prevazuta construirea sau achizitionarea altor 5-7 unitati, ajungandu-se astfel, la finele anului 2009, la un portofoliu de 42-44 de statii Agip", a declarat Nicola Meuli, directorul general al Agip Romania.

In 2006, Agip Romania a facut una dintre putinele miscari de pe piata locala in sensul extinderii retelei de benzinarii prin preluarea a doua unitati de la Fix Oil, companie cu actionariat cipriot. La acel moment, reteaua Agip ajunsese la 27 de unitati.
La sfarsitul anului trecut, compania a facut un salt major in ceea ce priveste cresterea numarului de benzinarii prin preluarea a zece benzinarii de la MOL Romania. Acest "deal" a fost parte a unui acord mai amplu semnat intre grupul petrolier ungar MOL si italienii de la Eni care a constat in vanzarea a zece benzinarii ale MOL catre Agip Romania, in acelasi timp cu achizitionarea a 26 de benzinarii ale Agip de catre MOL Austria.
Dupa acest acord, reteaua Agip a ajuns la 37 de benzinarii prin intermediul carora compania controleaza o cota de 2,5% din piata.
"Datorita recentelor achizitii, cota noastra de piata va fi de 2,5%, dar obiectivul nostru, a fost si ramane acela ca pana la sfarsitul planului de investitii pe patru ani sa ne asiguram pe piata locala o cota cuprinsa intre 8 si 10%", mai spune Meuli.
Compania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 84 mil. euro si se bazeaza pe o crestere a afacerilor si anul acesta, desi estimeaza o diminuare a consumului de carburanti la nivel de piata. Reprezentantii grupului nu au comunicat valoarea vanzarilor de anul trecut.
"Criza financiara va afecta intreaga economie, in ansamblul sau. Dinamica imprumuturilor catre familii si intreprinderi s-a diminuat, la fel ca si resursele destinate creditarii, astfel incat fenomenul, care cuprinde toate sectoarele, conduce la o scadere a vazarilor de bunuri si servicii si, in consecinta, la o diminuare a consumului de carburanti. Deocamdata, nu putem sti cu precizie cu cat va scadea consumul si cat de mult se va reduce cererea de produse petroliere in Romania", mai spune reprezentantul Agip Romania.
La nivelul pietei estimarile privind evolutia consumului de carburanti pentru anul acesta sunt destul de pesimiste, majoritatea jucatorilor indicand o reducere semnificativa a ritmului de crestere al vanzarilor in volume comparativ cu anul trecut.
De exemplu, Rompetrol mizeaza pe o crestere a cererii de doar 2-3%, mult mai putin fata de avansul de anul trecut care indica o crestere de circa 8%. Alti jucatori, precum Petrom sau OMV Romania spun ca anul acesta cererea de produse petroliere ar putea creste cu cel mult 4-5% fata de nivelul de 8-10% estimat pentru 2008.
Lukoil spune ca adevaratul test pentru piata va fi in primavara, atunci cand, daca nu se inregistreaza o redresare a activitatii din constructii, cererea de carburanti ar putea scadea chiar si cu peste 10% fata de vanzarile din aceeasi perioada a anului trecut.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO