Companii

ANALIZĂ ZF. Din pol industrial, în pol imobiliar: Şos. Progresului atrage tot mai multe investiţii în peste 5.000 de apartamente şi 180.000 mp de birouri şi retail. Cine sunt investitorii care au cumpărat terenuri

ANALIZĂ ZF. Din pol industrial, în pol imobiliar: Şos....

Autor: Bogdan Alecu

03.03.2023, 00:07 1440

One United, AFI Europe, NEPI-Rockastle, Dedeman şi Novum sunt cei mai mari investitori care au cumpărat terenuri şi cei mai mulţi au şi demarat noi investiţii în transformarea fostului Trafic Greu într-una dintre cele mai căutate zone ale Bucureştiului pentru locuinţe sau birouri.

Ultimii şapte ani şi următorii patru au atras şi vor atrage construirea unui total de peste 5.000 de aparta­men­te, peste 180.000 mp de birouri şi 65.000 mp de spaţii de retail, fără a mai lua în calcul Liberty Center inaugurat în 2008.

Aflată între zona Răzoare, Cotroceni, Unirii, Rahova, Uranus şi Progresului, şo­sea­ua era altădată un adevărat pol indus­trial unde se aflau uzinele Ventilatorul, Vulcan, Termoenerg sau Industria Iutei, teren cumpărat de Dedeman încă din 2017 şi pe care l-a curăţat în 2019.

„Dezvoltatorii imobiliari au fost atraşi de dezvoltarea unor proiecte imobiliare în zona Progresului în primul rând datorită par­celelor mari de teren disponibile şi dato­rită accesului facil câtre zona Unirii şi a unei infrastructuri generale de transport bune. Chiar dacă de la deschiderea Liberty Center la finalizarea proiectului rezidenţial Metro City Academiei (2016) a trecut o perioadă îndelungată de timp, zona a pre­zen­tat dintotdeauna un potenţial semnifi­cativ iar noua magistrală de metrou spre Drumul Taberei, cu staţia Academia Mili­ta­ră, a reprezentat un plus adiţional“, a spus Ionuţ Nicolescu, preşedinte, SVN Romania.

Şoseaua Progresului a atras dezvoltarea celui mai amplu proiect imobiliar al celor de la One United Properties - cel mai activ in­ves­titor imobiliar din România - One Cotro­ceni, atât prin One Cotroceni Park, cât şi prin One Cotroceni Towers ce va fi dezvoltat pe terenul cumpărat de la Adriean Videanu.

Cu o valoare brută de dezvoltare (GDV) estimată la 400 de milioane de euro, One Cotroceni Towers va fi o importantă dezvoltare mixtă şi un exemplu emblematic de regenerare urbană, care va creşte gradul de atractivitate a traiului, muncii şi a petre­cerii timpului liber în Bucureşti. Compo­nen­ta rezidenţială va cuprinde 1.296 de uni­tăţi dispuse în cinci turnuri. Două turnuri vor avea 33 de etaje, devenind astfel cea mai înaltă dezvoltare rezidenţială din Bucureşti şi din regiune. Alte două turnuri vor avea 23 de etaje, în timp ce o clădire va avea 16 etaje. În plus, dezvoltarea mixtă va include şi o clădire de birouri de sine stătă­toare, cu o suprafaţă închiriabilă totală (GLA) de aproximativ 48.000 mp, care va fi denumită One Cotroceni Park Office Faza III, continuând povestea de succes a pri­melor două faze, care au un GLA cumulat de 81.000 mp. Această clădire va fi constru­ită pentru închiriere şi va creşte veniturile recurente ale companiei din chiriile pentru spaţiile de birouri. După finalizarea inte­grală, One Cotro­ceni - Park şi Towers - va deveni un reper al Bucureştiului, cu un cartier nou şi modern unde vor locui aproape 2.200 de familii, cu peste 40.000 mp de spaţii comerciale şi birouri mici, aproape 140.000 mp de spaţii de birouri de închiriat, precum şi 4.200 de locuri de parcare subterane.

„Dezvoltatorii au fost şi sunt atraşi în zonă de parcelele mari de teren disponibile, cu indicatori urbanistici buni, şi de accesul facil spre zona Unirii. La rândul lor, cumpă­rătorii sunt şi vor fi atraşi de proiecte dez­vol­tate în această zonă din aceleaşi motive: infrastructură de transport bună, acces facil către zone semicentrale şi centrale şi către instituţii de învăţământ de top - Politehnica şi Universitatea Bucureşti“, a explicat Ionuţ Nicolescu.

În plus, trebuie avut în vedere faptul că, spre deosebire de alte zone, în cartierele ime­diat apropiate, respectiv Rahova şi Dru­mul Taberei, nu există dezvoltări de mari dimensiuni în zonele centrale ale cartierelor - cum există, spre exemplu, în Militari în zona Lujerului. Astfel, cumpărătorii din aceste zone au de ales doar dintre proiecte amplasate la periferie sau în zone semi-centrale, precum Şoseaua Progresului.

„Zona Progresului a fost dintotdeauna o candidată de top pentru a deveni un pol de dezvoltare imobiliară - însă pentru ca o zonă să devină un pol de dezvoltare, trebuie să treacă o perioadă mai îndelungată, ceea ce de altfel s-a petrecut şi în cazul Grozăveşti - Politehnică, Barbu Văcărescu - Fabrica de Glucoză sau Pallady. Zona are ingredientele necesare: parcele mari disponibile, dezvoltare pe toate segmentele pieţei imobiliare - birouri prin AFI Tech Park şi One Controceni Park şi comercial prin Vulcan Value Center şi Liberty Center, primele trei reprezentând investiţii realizate în ultimii ani. Astfel, era oarecum logic ca şi segmentul rezidenţial să înregistreze la rândul său o dezvoltare semnificativă“, a explicat consultantul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO