Companii

Asigurarea managerilor sau cum sa scapi de pagubele cauzate de directori incompetenti

26.09.2005, 18:43 169

Managementul unei companii presupune, inevitabil, sa faci si anumite greseli. La prima vedere, solutia cea mai simpla pentru actionari este concedierea directorului incompetent.

Dar ce te faci cand greselile de management cauzeaza pagube? Cum le recuperezi? Pentru aceste situatii, solutia se gaseste la asiguratori.

Un manager care decide sa investeasca intr-o fabrica de inghetata din Siberia, iar apoi este dat in judecata de actionari, deoarece aceasta investitie le aduce pierderi, ar putea scapa nepedepsit si cu buzunarele intacte.

Cum? Solutia este simpla: incheierea unei polite de asigurare de raspundere civila a managerilor. Astfel, pagubele cauzate de manager companiei sau tertilor sunt despagubite din conturile asiguratorilor, in schimbul unei prime care deseori se ridica la sume destul de mari, dar care, in cazul producerii riscului, se dovedeste a fi extrem de utila.

Polita de asigurare de raspundere civila a managerilor (Directors & Officers Liability sau D&O) acopera pierderile financiare cauzate companiei sau tertilor de administratori si directori executivi sau in urma erorilor si omisiunilor din procesul de conducere. In linii mari, aceasta polita seamana cu asigurarea de malpraxis in cazul medicilor: ai operat gresit, esti dat in judecata, iar asiguratorul plateste, doar ca in cazul managerilor nu este vorba despre operatii, ci despre decizii.

In Romania, piata asigurarilor D&O nu este foarte dezvoltata, spre deosebire de SUA, Canada si tarile din Uniunea Europeana, unde toate marile companii au incheiate astfel de polite.

"In ultimii ani, aceste polite au inceput sa fie solicitate si in tara noastra, mai ales de companiile mari si de cele internationale, cu reprezentante in Romania", spune Eduard Simionescu, Account Manager in cadrul Marsh, companie de brokeraj si consultanta in asigurari. El a mai explicat ca, in strainatate, aceste polite sunt privite ca un beneficiu, nu ca o cheltuiala in plus pentru companie, deoarece oamenii de afaceri din acele tari constientizeaza riscul la care se expun. "Pe piata romaneasca, cererile pentru astfel de asigurari cresc cu circa 10-20% pe an. Nu este o evolutie spectaculoasa, dar este sigura", a mai spus el.



Ce riscuri acopera?

Polita de asigurare D&O este incheiata, de obicei, de companie, dar poate fi cumparata si de manageri in nume propriu. "Totusi, costurile sunt mai mici daca o companie cumpara o astfel de polita pentru toti managerii", a explicat Eduard Simionescu.

In primul rand, acest tip de asigurare acopera pierderile financiare cauzate de administratori si directori executivi actionarilor, investitorilor si altor terti (printre care si angajatii), ca urmare a unor decizii de management gresite, precum si a nerespectarii hotararilor actionarilor, a obligatiilor prevazute de legislatia in vigoare sau a celor din contractul de management. De asemenea, asigurarea D&O acopera raspunderea managerului in caz de faliment sau insolvabilitate a companiei cauzate de proasta conducere, situatii in care averea managerului este pusa in pericol. Pe langa acoperirea prejudiciului, asiguratorii suporta si cheltuielile de aparare a managerului in instanta. In aceste cazuri, este vorba despre procese civile. Procesele penale, cu acuzatii cum ar fi frauda sau inselaciunea, nu sunt acoperite de aceasta polita.

"Procesele de raspundere civila pot dura ani de zile. Nu de putine ori, cheltuielile de aparare sunt mai mari decat prejudiciul adus de manager", a spus Eduard Simionescu.

In cazul politelor D&O, important este momentul in care este inaintata reclamatia impotriva managerului, si nu cel in care s-a produs dauna. Daca administratorul sau directorul executiv este dat in judecata in perioada de valabilitate a politei de asigurare, cheltuielile cu procesul si cu despagubirile pentru cei pagubiti vor fi suportate de asigurator, in limita raspunderii acestuia. De obicei, aceste polite acopera doar procesele civile din Romania. Totusi, in cazul in care companiile au afaceri si in strainatate, acestea pot solicita extinderea spatiului geografic pe care il acopera polita.

"Daca asigurarea functioneaza si pe teritoriul Statelor Unite, prima va creste substantial", a explicat Mihai Lucanu, Financial Lines and Marine Manager in cadrul companiei de asigurari AIG Romania. Acest lucru se intampla deoarece in SUA procesele impotriva managerilor sunt foarte raspandite, iar actionarii sau asociatii unei companii constientizeaza faptul ca pot da in judecata un manager daca sunt nemultumiti de activitatea acestuia.

Prima de asigurare minima pe an pentru o polita care sa protejeze averea managerilor este de circa 4.000 de euro, pentru o suma asigurata de aproape un milion de euro, si depinde, in primul rand, de dimensiunea companiei: odata cu cresterea cifrei de afaceri, se majoreaza si prima.



Bioingineria si telecomunicatiile, riscante

Un alt element foarte important in stabilirea primei de asigurare este domeniul de activitate al companiei, cele mai mari prime fiind platite de cele cu afaceri in domeniul telecomunicatiilor, tehnologiei avansate si bioingineriei.

"In bioinginerie, trebuie sa vii cu idei geniale macar de doua ori pe an, pentru ca afacerea sa fie profitabila, astfel incat investitorii sa fie multumiti si sa nu actioneze impotriva managerului", a spus Mihai Lucanu.

Prima de asigurare mai depinde si de actionariatul companiei, de acoperirile solicitate, de istoricul daunelor si de experienta managerilor actuali. In cazul acestui tip de asigurare sunt acoperite atat prejudiciile aduse de actualii manageri, cat si de cei care au condus in trecut compania, cu conditia ca reclamatia sa fie facuta in perioada de valabilitate a politei. De asemenea, asiguratorii sunt mai precauti in cazul companiilor care au efectuat majorari de capital sau care au trecut printr-o restructurare a actionariatului, deoarece orice schimbare a investitorilor determina cresterea riscului de aparitie a daunelor.



Ideal pentru companii listate la bursa

"Companiile listate la bursa, cu un actionariat foarte divizat, ar trebui sa incheie o astfel de asigurare, deoarece legislatia prevede ca orice actionar, chiar si minoritar, poate da in judecata administratorul companiei pentru management prost", a explicat Eduard Simionescu. "Daca un mic investitor considera ca investitia pe care a facut-o nu este profitabila din cauza unor greseli de management al companiei, el poate sa solicite despagubiri in instanta", a mai spus el. In alte state au existat cazuri in care actionarii s-au asociat si au dat in judecata compania pentru management gresit, rezultand procese rasunatoare. In acelasi timp, asigurarea D&O este esentiala pentru companiile listate la bursa deoarece valoarea de piata a companiei este strans legata de manageri: orice declaratie a administratorilor sau orice eveniment din viata personala a acestora afecteaza pretul de tranzactionare al actiunilor. Pentru asiguratori, un caz special il reprezinta companiile care urmeaza sa fuzioneze sau sa cumpere o alta companie, deoarece riscul unui proces intentat fostilor manageri de catre noii proprietari, nemultumiti de achizitie sau de fuziune, este mai mare, deci si prima de asigurare va creste substantial.



E profitabil acest business?

In acest moment, asigurarile D&O sunt profitabile, daunele pe acest segment al pietei fiind destul de reduse, conform companiilor de asigurari. Totusi, micii investitori incep sa devina constienti de drepturile pe care le au, si anume, de a cere despagubiri in cazul in care se considera prejudiciati de deciziile managerilor companiei. "Posibilitatea aparitiei daunelor la asigurarile D&O creste de la an la an", spune Eduard Simionescu. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO