Companii

Au aparut primele scaderi pe piata farma

17.06.2009, 17:28 15

Piata farmaceutica locala a inregistrat in aprilie o scadere a vanzarilor de 5,2% comparativ cu aprilie 2008 la nivelul valorii in euro, in vreme ce in volum declinul a fost de 11,7%, releva datele companiei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania. Potrivit reprezentantilor companiei aceasta este prima scadere lunara din ultimul an si jumatate.

"O luna nu este suficienta pentru a vedea tendinta din trimestrul doi. Va avea si aceasta un impact, insa trebuie sa mai vedem inca o luna", a spus Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.
El explica faptul ca piata a fost trasa in jos de medicamentele care se elibereaza fara prescriptie din retail ale caror vanzari s-au redus cu 11,4% in euro. Vanzarile produselor cu prescriptie au sazut cu 3,5% in aprilie fata de aprilie 2008.
Comparativ cu martie 2009, in aprilie vanzarile totale de medicamente au fost cu 6,3% mai mici in valoare si cu 4,9% in volum. Scaderea in volum a fost de altfel sesizata inca din primele trei luni ale anului si se estimeaza ca va continua in perioada urmatoare.
Anul trecut, piata de medicamente a atins 1,94 mld. euro, cu 6,6% mai mult fata de 2007, astfel ca nivelul mediu al unei luni este de 162 mil. euro.
Pentru a evita fluctuatiile sezoniere, Cegedim recomanda utilizarea unei perioade care include 12 luni. Astfel in intervalul mai 2008-aprilie 2009, piata de medicamente a crescut cu 8,8% in valoare si a scazut cu 2,5% in volum.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO