Companii

Au inceput afacerea in domeniul IT inca de pe bancile facultatii, cu o investitie de cateva sute de euro

Au inceput afacerea in domeniul IT inca de pe bancile facultatii, cu o investitie de cateva sute de euro

FOTO: Shutterstock

19.04.2010, 00:00 1923

Catalin Juganaru a infiintat compania Softcontrol, cu activitateprincipala in domeniul IT, in anul 2003. La sapte ani de la lansarecompania isi pastreaza acelasi obiect de activitate, automatizarisi productie de software.

"Am ales sa dezvolt o afacere in domeniul productiei software sial automatizarilor deoarece pentru aceste lucruri m-am pregatitprofesional si stiam cat de cat despre ce e vorba", marturisestefondatorul Softcontrol, care a absolvit Facultatea de Automatica siCalculatoare din cadrul Universitatii Politehinica Bucuresti.Ulterior si-a completat studiile cu un master in "Sisteme cuArhitectura Deschisa", iar in prezent este doctorand in cadrulaceleiasi facultati.

El spune ca un alt motiv care l-a indemnat sa creeze o companiein acest domeniu a fost acela ca o astfel de afacere este una cuperspective si are un potential crescut de dezvoltare.

Canda demarat aceasta afacere Catalin Juganaru avea doar 22 de ani siera inca student. El avea insa doi ani de experienta, fiind angajatanterior in companii de profil.

"Dupa ce am activat ca salariat in companii mari timp de doiani, am considerat ca am acumulat suficienta experientaprofesionala pentru a merge mai departe pe cont propriu", spune el."De la statutul de student boboc am trecut la statutul de studentangajat pe timp de noapte ca redactor, apoi angajat pe timp de zica vanzator de calculatoare. Dupa cateva luni m-am angajat la ocompanie de software ca programator pana in decembrie 2002. Deatunci sunt antreprenor."

Un capital te ajuta sa te mentii pe linia deplutire

Experienta profesionala l-a ajutat sa inteleaga mecanismulnecesar pentru dezvoltarea si comercializarea produselor proprii sipe cele ale partenerilor, insa nu l-a pregatit pentru ceea ceurmeaza "relatia cu statul si cu agentiile lui".

"Nu eram pregatit sa ma lupt cu usi inchise si teancuri de avizesi aprobari", completeaza Catalin Juganaru.

Pentru a-si deschide aceasta afacere, omul de afaceri a avutnevoie de 1.500 lei, din care aproximativ 1.000 lei au fostutilizati pentru intocmirea actelor de infiintare a firmei. Restulau reprezentat chiria pe prima luna pentru camera pe care oinchiriase ca sediu al companiei.

"Nu a fost bine deloc, insa aceasta a fost toata sumadisponibila. Acum nu stiu daca as mai proceda la fel, pentru cafara un capital minim necesar este aproape imposibil sa te mentiipe linia de plutire, dar sa te mai si dezvolti", marturiseste el."Faptul ca nu am avut, sa spunem, un investitor care sa creada inafacerea mea nu mi-a permis dezvoltarea pe care o asteptam.Problema e ca atunci cand nu ai un minim de buget nu prea poti sagandesti constructiv si creativ".

Afacerea s-a dezvoltat insa in timp, iar in 2009, cifra deafaceri inregistrata de companie a ajuns la circa 45.000 euro.Pentru 2010 fondatorul estimeaza o crestere cu 100% aafacerilor.

Cand a pornit la drum, Catalin Juganaru era singur in aceastaafacere. Astazi exista sase persoane in cadrul companiei, iar panain iulie 2010 numarul acestora ar putea creste cu inca patru.

Dezvoltare cu fonduri europene

In ceea ce priveste planurile de dezvoltare, fondatorulSoftcontrol spune ca pe termen scurt doreste sa finalizeze cu bineCentrul de Excelenta si proiectele deja incepute, iar pe termenmediu si lung lucreaza la o strategie care sa dezvolte compania siapoi sa ii consolideze o pozitie importanta in domeniulautomatizarilor si al solutiilor SCADA (Software de comanda sicontrol).

"In acest moment suntem implicati in implementarea unui proiectcu fonduri nerambursabile pentru infiintarea Centrului de Excelentain Informatica si Automatizari Softcontrol. Odata cu lansareaacestui centru vom putea vinde si cursuri specializate pentruautomatizari si solutii SCADA," explica omul de afaceri.

Acum, compania Softcontrol comercializeaza aplicatii softwarepentru managementul resurselor unei companii. Mai mult, compania adezvoltat si a implementat in cadrul unor companii propriul SistemInformatic Integrat de tip ERP - Softcontrol Applications. Inultimii doi ani compania a dezvoltat si solutii de automatizari siaplicatii SCADA pentru managementul proceselor tehologice dincadrul companiilor.

Pentru produsele si serviciile oferite preturile difera infunctie de dimensiunea si complexitatea acestora. Manopera esteinsa de circa 20 de euro pe ora.

"Pretul pentru sistemul nostru informatic variaza de la4.000-5.000 euro pentru companii mai mici, pana la 50.000 europentru companii mari. Depinde foarte mult de configuratia care sedoreste a fi implementata", explica el.

Serviciile si produsele puse la dispozitie de companiaSoftcontrol se adreseaza companiilor mari si foarte mari care aunevoie de un instrument complet pentru managementul diferitelorprocese tehnologice, capabil sa minimizeze costurile si samonitorizeze intreaga activitate.

Preturi pentru toate tipurile de clienti

Magazinul online de echipamente audio-video AVstore.ro a fostlansat in 2007, la cinci ani dupa ce Bogdan Stefan infiintafirma-mama Qube Net. Motivele pentru care a ales aceasta afacere aufost atat experienta in domeniul e-commerce si al web design-ului,cat si pasiunea pentru echipamentele audio-video. Desi era foartetanar si recunoaste ca nu avea experienta manageriala necesara,Bogdan Stefan a perseverat. "Am inceput afacerea la 22 ani, aveamexperienta in vanzari directe de servicii online si internet. Nuaveam experienta manageriala, de aceea a trebuit sa acumulezcunostinte teoretice si practice", marturiseste tanarulantreprenor.

Printre produsele pe care magazinul virtual le pune ladispozitia clientilor se numara televizoare, boxe, amplificatoare,proiectoare, camere foto, camere video, ecrane de proiectie.Acestea se adreseaza tuturor categoriilor de clienti, de lasegmentul consumer la cel high-end. Preturile practicate variazaintre cateva sute de euro pana la zeci sau chiar sute de mii deeuro. Spre exemplu, televizoarele LCD au preturi care incep de lacirca 800 de lei si ajung la chiar peste 16.000 lei, in timp ce oplasma profesionala poate costa de la 4.600 de lei pana la aproape31.000 de lei, potrivit AVstore.ro.

"Am avut si vanzari catre un singur client mai mari de 100.000de euro", explica Bogdan Stefan.

Clientii tinta ai magazinului virtual AVstore sunt reprezentatiatat de consumatorii rezidentiali, care pot cumpara echipamentepentru acasa, cat si cei corporate, carora li se ofera echipamentesi solutii audio-video profesionale.

In prima instanta, afacerea a pornit cu o echipa de patruoameni, insa numarul acestora a crescut, in prezent existand 14angajati.

"Am investit mult in website, ne-am dezvoltat software-ul degestiune, dar cea mai importanta investitie a fost in oameni. Am oechipa de lucru formata din oameni inteligenti si bine pregatiti.Stim ca doar asa putem face diferenta intr-o piata cu concurentaatat de mare", spune antreprenorul.

In ceea ce priveste cifra de afaceri a companiei, aceasta s-asituat anul trecut la aproximativ 2,3 milioane de euro. Estimarilepentru anul acesta vizeaza o crestere a vanzarilor, astfel incatcifra de afaceri sa ajunga undeva intre 3 si 4 milioane de euro.Primele trei luni ale acestui an s-au inscris in trendulestimat.

Bogdan Stefan spune ca este crucial sa ai un plan de afaceribine pus la punct, care poate asigura astfel succesul uneicompanii. "Ne dezvoltam afacerea constant conform unui planamanuntit pe care il updatam permanent. E foarte important sa ai unplan si sa nu lucrezi haotic", potrivit lui Bogdan Stefan.

Softcontrol

An infiintare: 2003

Produse: automatizari si productie de software

Numar angajati: 6

Investitie initiala: 1.500 lei

Cifra de afaceri in 2009: 45.000. euro

Isi dezvolta afacerea cu fonduri europene

Estimare cifra de afaceri in 2010: 90.000 euro

Qube Net

Magazin Virtual: AVstore.ro

An infiintare: 2007

Este necesara experienta in domeniul e-commerce si al webdesign-ului

Produse: echipamente audio, video si IT

Numar angajati: 14

Cifra de afaceri in 2009: 2,3 mil. euro

Estimare cifra de afaceri in 2010: 3-4 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO