Companii

BAT: Volumul vânzărilor de ţigări în România va scădea în acest an cu 8,3%

Autor: Mediafax

21.10.2010, 23:45 189

Volumul vânzărilor de ţigarete va scădea în acest an în Româniacu 8,3%, de la 36 de miliarde de bucăţi la circa 33 de miliarde, pefondul reducerii puterii de cumpărare a populaţiei, estimeazăAdrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs la BATEuropa Sud-Est.

"Vorbim de total consum de ţigarete, care include şi piaţa neagră.În 2008 consumul a fost de aproximativ 38 de miliarde de ţigarete",a declarat Popa. El a adăugat că una dintre problemele cu careproducătorii din domeniu se vor confrunta anii viitori va fi lipsapredictabilităţii evoluţiei accizelor. "Între 2003 şi 2010 am avutun calendar de creştere a accizei. Acum s-a terminat şi vom avea onouă ţintă de acciză şi vrem să convenim cu Ministerul Finanţelorun calendar de creştere a acestei taxe", a afirmat Popa.

El a spus că ar fi vorba de creşteri ale accizei de circa doi europe an pe mia de ţigarete. Popa apreciază că anul viitor contrabandas-ar putea reduce cu 20%, iar piaţa totală a ţigaretelor cu 1-2procente. Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în luna septembrie la24,4%, de la 21,3% în iulie, dar rămâne sub nivelul din ianuarie,când comerţul ilicit cu ţigareţe se ridica la 36,2%, potrivit unuistudiu al companiei de cercetare Novel. Cei mai mari producători deţigarete din România sunt JTI, BAT şi Philip Morris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO