Companii

Biciclete unguresti pentru Polonia made in Romania

07.07.2004, 00:00 355



Compania mixta romano - ungara Eurologistic din Baia Mare, proprietara parcului logistic cu acelasi nume, intentioneaza sa se lanseze in afaceri cu biciclete lucrand in sistem lohn. Astfel, la Baia Mare se vor monta biciclete Eurobike sub licenta maghiara, destinate pietei poloneze.



"In acest moment exista deja o comanda de 70.000 de biciclete pentru Polonia", a declarat Iozsef Fodor, directorul executiv al Eurologistic.



Pentru realizarea acestora, firma a reparat si modernizat trei hale din incinta parcului logistic, valoarea lucrarilor de refacere a acestora ridicandu-se la aproximativ un milion de euro.



Managerul companiei spune ca banii necesari pentru realizarea acestei investitii au fost asigurati de partenerul maghiar al firmei.



De altfel, lansarea afacerii cu biciclete a fost unul dintre motivele care au stat la baza achizitiei fostei Ferme 3 Avicola in urma cu doi ani.



"Inca de la cumpararea fermei s-a dorit sa se produca aici biciclete Eurobike, dar probleme vamale ne-au impiedicat sa materializam proiectul initial. Totusi, nu s-a renuntat la idee", sustine managerul societatii.



Pana la matrializarea acestui proiect, mare parte din fostul complex de ferme, care are o suprafata de 33.000 de metri patrati, a fost transformat in parc logistic unde au fost amenajate 12 hale. "Halele reabilitate pana acum au fost inchiriate mai multor firme, locale sau straine", a mai spus Iozsef Fodor. Aici isi desfasoara activitatea compania Univer Product Romania, filiala a firmei ungare Univer care produce si comercializeaza condimente si sosuri, doua societati comerciale de constructii, o firma din Ungaria profilata pe materiale de finisaje, plus un antrepozit vamal.



Oficialul companiei sustine ca pana la sfarsitul acestui an vor mai fi reabilitate alte trei hale, astfel incat jumatate din parcul logistic sa fie operational. Aceasta noua investitie este estimata la 350.000 de euro, bani care urmeaza sa provina dintr-un credit bancar.



In ultima perioada, Romania a atras tot mai multe firme straine specializate in productia de echipamente sportive. Una dintre cele mai importante dintre acestea este Salomon, unul dintre liderii mondiali in productia de articole sportive, care si-a transferat la Deva fabricile de clapari si schiuri. Aceasta decizie a determinat si alte firme, parteneri traditionali ai concernului, sa isi mute productia in Romania. Este cazul companiei Savoy Moulage, specializata in principal in fabricarea de piese si componente de precizie realizate prin injectie de mase plastice, si al grupului francez Jacquemet care produce spite pentru rotile de bicicleta.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO