Companii

BNR radiaza Credex din registrul firmelor de credite de consum, Ostahie se gandeste sa atraga depozite

BNR radiaza Credex din registrul firmelor de credite de consum, Ostahie se gandeste sa atraga depozite

Dan Ostahie, patronul Altex: Oportunitatea zilei ar fi acum depozitele si sar face cozi daca am face depozite cu o dobanda de 15%, dar Credex nu poate face depozite acum. Bineinteles, depozite pentru oameni care vor sa faca depuneri mici, de cateva sute de lei, la fel cum era in cazul creditelor de consum, care au fost gandite pentru o valoare medie de 500 de euro.

31.01.2010, 23:30 1857

Compania a fost radiata atat din registrul general, cat si dincel special in care sunt inscrise firmele cu finantari acordate maimari de 25 mil. lei (6 mil. euro). Totusi, Ostahie care este siadministratorul Credex sustine ca firma nu sia redus portofoliul deproduse si servicii.
"Interfata Credex cu consumatorul ramane aceeasi. Credex incontinuare acorda, colecteaza si intermediaza credite, pentru ca nusia redus portofoliul de produse si servicii", a declarat Ostahiepentru ZF.
Pe langa Credex, in magazinele din grupul Altex, detinut deOstahie, mai acorda finantari UniCredit Consumer Financing, firmade credite de consum a UniCredit Tiriac Bank, si EFG RetailServices, firma de specialitate asociata Bancpost, prin cardul decredit Euroline.

Se transforma in broker de credite
Surse bancare afirma ca actionarii Credex au hotarat sa transformecompania intrun broker de credite pentru a nu mai fi nevoie saindeplineasca cerintele de capitalizare si provizionare acreditelor restante impuse de Banca Nationala.
Ostahie sustine ca este vorba despre o "reorganizare" care ar urmasa se incheie in doua trei saptamani. "In cadrul Credex au fostimpartite doar atributele, se muta aspectele birocratice de la unpartener la altul. Deocamdata nu am finalizat reorganizarea,negocierile intre actionari. In doua trei saptamani reorganizareava fi inchisa."
Patronul Altex a declarat ca reoganizarea Credex a fost realizatadin cursul anului trecut in paralel cu cea a Altex, astfel ca aufost inchise birouri de creditare in locatiile unde sau inchis simagazine din cadrul retelei, iar numarul angajatilor a fost redusproportional cu reducerea vanzarilor.
Anul trecut, suprafata comerciala a a magazinelor din grup sa reduscu circa 12.000 de metri patrati. La sfarsitul lui 2008, companiaavea 76 de puncte de lucru proprii si circa 250 de angajati.
"Nu vrem sa renuntam la aceasta activitate, care a fost realizatapentru a satisface cererea de creditare." Infiintata in 2005,Credex fusese inscrisa de BNR in registrul general al institutiilorfinanciare nebancare in iulie 2007 avand ca principal obiect deactivitate creditele de consum.

Inventatorii "creditului cu buletinul"
Firma a profitat din plin in anii 2006 2007 de explozia credituluiin magazin pentru achizitia de bunuri de folosinta indelungata,practicand celebra formula a "creditului cu buletinul", precum sipe cea a "creditelor cu dobanda zero".
Daca in 2007 a avut o cifra de afaceri de 71 mil. euro, in cresterecu 190% fata de 2006, pentru 2008 Credex estima un volum de peste110 mil. euro. Portofoliul de clienti a trecut de 100.000 inca din2007.
Daca activitatea de creditare nu mai este atractiva din cauzaprabusirii cererii, Ostahie se gandeste la o formula prin care saprofite de cresterea inclinatiei spre economisire apopulatiei.
El chiar isi imagineaza oameni stand la coada la birourile Credexpentru a face depuneri de cateva sute de lei pentru dobanzi de 15%la lei.
"Oportunitatea zilei ar fi acum depozitele si sar face cozi daca amface depozite cu o dobanda de 15%, dar Credex nu poate facedepozite acum. Bineinteles, depozite pentru oameni care vor sa facadepuneri mici, de cateva sute de lei, la fel cum era in cazulcreditelor de consum, care au fost gandite pentru o valoare mediede 500 de euro."
Ostahie nu a precizat daca birourile Credex ar urma sa intermediezeconstituirea de depozite la Raiffeisen Bank, asa cum ar putea saintermedieze acordarea de credite, sau daca are in plan infiintareaunei alte institutii financiare.
Cert este ca depozite nu ar putea atrage direct indiferent de sumadecat daca siar face o banca.
"Este exclus ca o institutie financiara sa poata sa atraga depozitede la populatie fara sa aiba o licenta de la BNR. Asta inseamna saintri in regim de institutie bancara, sa fii autorizat sisupravegheat de Banca Nationala", a precizat Adrian Vasilescu,consilier al guvernatorului BNR.
El a subliniat ca nici institutiile financiare nebancare (IFN) nuau dreptul de a atrage fonduri de la populatie, acestea putand doarsa dea credite din surse proprii sau din imprumuturi primite de laalte institutii (in general banci).
Cat priveste ipotetica dobanda de 15%, nici cele mai generoasebanci nu mai platesc mai mult de 15% pe an, in conditiile in caredobanzile pe piata interbancara au scazut la 89%.
Reprezentantii Raiffeisen Bank, partenerul lui Ostahie la Credex,nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Ostahie plateste 260.000 de euro pentru delistareaCometex de la bursa

Valoarea ofertei publice, prin care Dan Ostahie, actionarulmajoritar indirect al Cometex, urmareste sa delisteze compania, seridica la aproape 260.000 de euro (1,08 milioane de lei).
Pentru a retrage Cometex, divizia imobiliara a grupului Altex, dela tranzactionare Ostahie a trebuit sa realizeze o oferta publicade rascumparare pentru 2,9% din actiuni, la un pret de 100lei/actiune. Oferta va fi derulata in perioada 323 februarie2010.
Potrivit ultimelor date raportate, Cometex a realizat afaceri de4,2 milioane de euro si un profit de 1,36 milioane de euro in 2008.Pretul actiunilor Comtex a inregistrat un declin de 20% in cursulsaptamanii trecute, capitalizarea companiei ajungand la 7,24milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO