Companii

Borcea ia 40-50 mil. euro pe afacerea cu GPL

Borcea ia 40-50 mil. euro pe afacerea cu GPL

Cristian Borcea este directorul general al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti

26.10.2007, 18:28 51

Omul de afaceri Cristi Borcea, directorul general al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti, a ajuns la o intelegere cu grupul olandez SHV pentru vanzarea afacerii cu GPL (gaz petrolier lichefiat) - grupul Crimbo Gas -, intr-o tranzactie de 40-50 mil. euro, au declarat pentru ZF surse din piata petroliera.
Cele doua parti s-au inteles in ceea ce priveste majoritatea detaliilor legate de tranzactie, urmand ca aceasta sa se incheie efectiv pana la finalul anului, au mai precizat sursele citate.
Afacerea integrala cu GPL era detinuta de familia Borcea (Cristian si Mihaela, sotia lui) impreuna cu un partener.
Cele doua parti, Borcea si grupul olandez, au fost de mai mult timp in contact, afacerea fiind la vanzare de aproape un an. Borcea a vandut numai afacerea care se refera strict la GPL, nu si partea de real estate.
Borcea si SHV nu au putut fi contactati pana la i'nchiderea editiei.
Tranzactia facuta de seful de la Dinamo echilibreaza practic fortele financiare pe piata de GPL, dupa plecarea gigantului anglo-olandez Shell, tinand cont ca noul intrat deruleaza pe segmentul de GPL afaceri de 5,5 miliarde de euro si este prezent in 26 de tari. SHV Gas face parte din grupul de firme olandez SHV care are activitati in mai multe sectoare cum ar fi energie regenerabila sau explorare si productie de titei si gaze.
Afacerile cu GPL controlate de Borcea au ajuns anul trecut la o valoare cumulata de aproximativ 30 de milioane de euro prin intermediul celor doua companii Crimbo Gas 2000 si Crimbo Gas International.
Crimbo Gas 2000 a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 24,4 milioane de euro, in crestere cu 13% fata de 2005, si un profit net in stagnare de 3,3 milioane de euro. Crimbo Gas International a raportat afaceri de 0,5 milioane de euro, pierderile companiei crescand de 10 ori anul trecut fata de 2005 pana la un nivel de 0,2 milioane de euro.
Aceasta este a doua mare tranzactie care a avut loc pe piata de GPL locala, piata estimata la o valoare de 320 mil. euro si aduce in mediul autohton unul dintre cei mai importanti jucatori la nivel global, dupa ce tot anul acesta Shell a decis sa-si vanda afacerea cu GPL, marcand astfel iesirea gigantului anglo-olandez din piata romaneasca.
Cel care a cumparat Shell Gas Romania este Petrom, care-si asigura astfel o cota de 25% din piata de profil. In prezent, tranzactia dintre Petrom si Shell este analizata de catre Consiliul Concurentei, reprezentantii companiilor asteptand un raspuns pana la sfarsitul anului.
Ceilalti jucatori importanti din aceasta piata sunt Butan Gas, filiala locala a gupului infiintat de omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, care controleaza 21% din piata, si Rompetrol Gas, cu o cota de 7%. Cota de piata a Crimbo Gas este sub 10%. Alaturi de acesti jucatori activeaza si alte firme precum divizia de GPL a rusilor de la Lukoil sau a ungurilor de la MOL.
Borcea este la a doua tranzactie de anul acesta, dupa ce in luna iulie a decis sa iasa din afacerea cu servicii de curatenie profesionala Romprest Service, care activeaza pe Aeroportul Henri Coanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO