Companii

Broadhurst incepe fuziunile in industria electrotehnica

12.07.2004, 00:00 90

Cel mai mare fond strain de investitii de pe piata romaneasca, Broadhurst Investments, administrat de compania New Century Holdings (NCH) a inceput procedurile pentru fuziunea a patru companii din domeniul electrotehnic la care detine pachetul majoritar de actiuni.
Producatorul de echipamente electrice Electroaparataj Bucuresti a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru a aproba intocmirea unui proiect de fuziune a societatii cu Electrotehnica Bucuresti, Aparataj Electric Titu si Romarta 2000 SRL.
Cifra anuala de afaceri a companiei rezultate din fuziune va depasi 20 milioane de dolari.
Reprezentantii NCH nu au putut fi contactati pentru a comenta intentia de fuziune.Electrotehnica si Aparataj Electric sunt societati care activeaza direct din domeniul electrotehnic, in timp ce Romarta 2000 SRL este un vehicul de investitii, detinut de Electroaparataj si care controleaza 50,5% din Electrotehnica. Aparataj Electric Titu a fost preluata de Electroaparataj de la SIF Oltenia in primavara acestui an.
Fondurile administrate de NCH mai detin controlul la alte doua societati din domeniul electrotehnic: compania de automatizari industriale Imsat Bucuresti si producatorul de motoare electrice Umeb Bucuresti. Cele doua societati nu au fost incluse deocamdata in planurile de fuziune. Imsat impreuna cu o alta companie detinuta de Broadhurst, Anticorosiv si-au anuntat recent intentia de a prelua de la stat pachetul majoritar de actiuni al producatorului de pompe Aversa Bucuresti. Broadhurst mai este actionar minoritar la producatorul de motoare electrice si locomotive Electroputere Craiova, aflat inca sub controlul statului.
Electroaparataj a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 531 miliarde de lei si un profit net de 35,7 miliarde de lei, Electrotehnica a avut vanzari de 60,6 miliarde de lei si un profit de 1,1 miliarde de lei, iar Aparataj Electric Titu a avut in aceeasi perioada o cifra de afaceri de 65,6 miliarde de lei si un profit de 1,9 miliarde de lei.
Electroaparataj, se afla printre actionarii Libra Bank, banca preluata anul trecut de fondurile de investitii NCH prin intermediul mai multor companii la care detin pachetul majoritar. Electroaparataj a mai preluat de la stat in acest an si 71% din producatorul de utilaje pentru industria energetica Energoutilaj Bucuresti.
Fondrile NCH si-a canalizat in ultimii ani cea mai mare parte a investitiilor doar catre anumite sectoare: industria electrotehnica, panificatie si inchirieri de spatii comerciale. In toate aceste cazuri, strategia a fost similara: preluarea mai multor societati si fuzionarea acestora. In domeniul panificatiei, fondul a fuzionat sapte fabrici de paine la care detinea pachetul majoritar, formand astfel compania Vel Pitar, intentia fiind aceea de a impune la nivel national o marca de produse de panificatie.
Fondurile NCH detin participatii majoritare sau semnificative la mai multe societati din domeniul inchirierii de spatii comerciale, unele dintre acestea rezultand din fuzionarea unor societati mai mici. Cele mai importante societati din domeniul inchirierii de spatii comerciale detinute de grupul de fonduri sunt Romarta Bucuresti, Winmarkt, Winmarkt Beta, Bucuresti Vest Center sau Metex Galati.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO