Companii

Broadhurst plateste 3,3 milioane de dolari pe 50% din Electroaparataj

11.10.2002, 00:00 77

Fondul american de investitii Broadhurst a lansat astazi oferta publica de cumparare a 50,03% din actiunile Electroaparatj Bucuresti, la pretul de 1.650 de lei/actiune. Daca oferta, in valoare de aproximativ 3,3 milioane de dolari, va avea succes total, New Century Holdings (NCH) - societatea care administreaza Broadhurst, va ramane singurul actionar al Electroaparataj.

New Century Holdings (NCH) detine in prezent, prin intermediul Broadhurst si Lindsell Enterprises, 49,97% din actiunile Electroaparataj.
Lansarea ofertei face parte din strategia NCH de preluare a celor mai mari companii din industria electrica si electrotehnica din Romania.

NCH este, prin intermediul celor doua fonduri, actionar majoritar al Electroaparataj si Imsat Bucuresti, care detin la randul lor controlul Electrotehnica Bucuresti, respectiv UMEB Bucuresti.
Inaintea lansarii ofertei Broadhurst pentru Electroaparataj, compania a cumparat pentru aproximativ 700.000 de dolari pachetul majoritar de actiuni al Electrotehnica.

Broadhurst si-a anuntat in urma cu cateva saptamani intentia de a cumpara si restul actiunilor Imsat Bucuresti pe care nu le mai detine. Broadhurst a devenit actionar semnificativ al Imsat anul trecut, in urma unor schimburi de actiuni cu alte fonduri de investitii.

Fondul a lansat apoi o oferta publica de cumparare si a initiat o majorare de capital in  numerar la care a fost principalul participant iar detinerea sa a crescut la 67,17% din totalul actiunilor.

Surse din piata spun ca succesiunea ofertelor Broadhurst se datoreaza si intentiei fondului de a fuziona in final cele patru companii pe care le controleaza in industrie.

NCH a aplicat o strategie asemanatoare si cu fabricile de paine pe care le detine in Romania. Acestea au inceput sa fuzioneze deja, creind Velpitar Ramnicu - Valcea, companie listata la Bursa de Valori
O fuziune Electroaparataj - Imsat - Electrotehnica - UMEB ar putea crea o companie cu o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de dolari.

Imsat a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 11,5 milioane dolari (379,86 miliarde lei), in crestere cu 41% in termeni reali fata de aceiasi perioada a anului trecut.

Tot in primele sase luni, Electroaparataj a vandut de 7,2 milioane de dolari. Dupa anuntul de lansare a ofertei, actiuni Electroaparataj au scazut cu maximul posibil pentru o zi - 15%, pana la 1.870 de lei. Pretul de inchidere a fost de 1.890 de lei. Capitalizarea bursiera a companiei este de 7,5 milioane dolari.

Electroaparataj este prima companie listata la Categoria Plus a Bursei de Valori. Aceasta categorie este destinata firmelor care doresc sa introduca principiile guvernantei corporative, recomandata de OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development).



Oferta Broadhurst ofera "exit"-ul pentru RIC si SGRF

In afara de Broadhurst si Lindsell, actionari importanti ai Electroaparataj sunt alte doua fonduri de investitii: Romanian Investment Company Cyprus (RIC) si Societe Generale Romania Fund (SGRF). RIC detine 20% din actiuni iar SGRF - 15,02%.

RIC, unul din cele mai mari fonduri de investitii din Romania, a fost infiintat in 1998 si trebuie sa isi vanda participatiile pana in noiembrie 2003. In aceste conditii, fondul ar putea beneficia de oferta Broadhurst pentru a vinde. Daca subscrie, RIC va obtine 1,3 milioane de dolari pe pachetul de actiuni.

In afara de Electroaparataj, RIC se pregateste de vanzarea participatiilor la Terapia si Imsat. Surse din piata spun ca RIC a vandut de curand si aproximativ 5% din actiunile Antibiotice Iasi.
SGRF este un alt fond de investitii care se apropie de sfarsitul duratei de viata si ar putea subscrie in oferta.

"Este inca prea devreme sa ne pronuntam. Nu stim daca vom subscrie sau nu", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Nicu, director de investitii al Societe Generale Asset Management.

SGRF va obtine 0,9 milioane de dolari daca vinde actiunile catre Broadhurst. Oferta Broadhurst este intermediata de societatea de brokeraj Active Interational si are ca data limita 30 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO