Companii

Broadhurst vrea mai mult din Vel Pitar

20.12.2002, 00:00 25

Cel mai mare fond de investitii de pe piata romaneasca, Broadhurst si-a anuntat ieri intentia de a cumpara cele 27% din actiunile transferabile pe piata ale producatorului de paine Vel Pitar Ramnicu Valcea pe care nu le detine.
Broadhurst controleaza 66,8% din capitalul Vel Pitar, iar producatorul de paine se afla in posesia a 5,9% din actiunile proprii. Fondul de investitii Lindsell Enterprises, administrat de aceeasi societate ca si Broadhurst, New Century Holdings Cipru detine alte 5,4% din actiunile Vel Pitar.
Anuntul precizeaza ca pretul minim ce va fi oferit pentru o actiune Vel Pitar este de 2.650 de lei. La acest pret valoarea ofertei este de 36 miliarde de lei (1,07 milioane de dolari). Anuntul provocat cresterea pretului actiunilor Vel Pitar la Bursa. Dupa ce ultima tranzactie de miercuri se realizase la pretul de 2.550 lei/actiune  ieri actiunile Vel Pitar au urcat pana la 2.750 lei/actiune, iar ultimul transfer s-a realizat la 2.550 lei/actiune.
Daca in afara de actiunile detinute de Lindsell, Broadhurst reuseste sa atraga actiuni reprezentand inca 8% din capitalul social al Vel Pitar, fondul va fi obligat sa lanseze in termen de 12 luni  o noua oferta de preluare pentru a a delista societatea de pe pietele reglementate de capital. Avand in vedere ca societatea detine in protofolilu 5,9% propriile actiuni si acestea nu dau dreptul de vot in AGA inseamna ca  Broadhurst si Lindesell detin apropximativ 76% din dreprutile de vot. Cumpararea unui pachet de peste 8% din actiuni va insemna obtinerea a peste 90% din voturile din AGA.
Vel Pitar a fost creata de Broadhurst prin fuziunea mai multor fabrici de paine, iar intentia fondului este de a crea din Vel Pitar o marca nationala de paine. Pe piata RASDAQ fondul de investitii se mai deruleaza in prezent doua oferte de preluare pentru doua companii producatoare de paine: Panificatie Postavarul din Brasov si GorjPan Targu Jiu. Principalii competitori ai Vel Pitar pe piata produselor de panficatie sunt Dobrogea Constanta si Titan Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO