Companii

Bursa de la Bucureşti, pe ultimul loc din Europa în august, cu o scădere lunară de 2,7%. Companiile din BET au pierdut 4 mld. lei

Bursa de la Bucureşti, pe ultimul loc din Europa în...

Autor: Liviu Popescu

04.09.2017, 00:07 196

Cele 13 companii din indicele BET au ajuns la finele lunii august la o valoare de piaţă de 75,6 mld. lei, minus 4 mld. lei faţă de luna precedentă.

Evoluţia negativă a acţiunilor bancare din indicele BET, care au o pondere de 30% din componenţa indicelui, au venit ca urmare a declaraţiilor ostile ale premierului Mihai Tudose, a măsurilor de limitare a deducerii cheltuielilor rezultate din creanţele înstrăinătate şi a afirmaţiilor cu privire la o posibilă taxă de 0,5% pe active bancare care ar fi diminuat drastic posibilitatea de acordare de dividende.

Aplicarea taxei a fost ulterior infirmată de Ministerul Finanţelor, după că băncile sângeraseră deja circa 1,5 mld. lei la BVB. Pe 30 august senatorul PNL Florin Cîţu afirma la emisiunea de business ZF Live că guvernul pregăteşte o taxă de 0,5% pe active bancare, iar impactul s-a văzut imediat pe bursă.

După afirmaţiile senatorului, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi ale BRD se depreciau cu 3-4%, cele mai abrupte scăderi de la bursa românească. Brokerii şi-au anunţat clienţii că evoluţia negativă vine pe fondul afirmaţiilor lui Cîţu şi le-au trimis un email în care au indicat adresa ştirii din cadrul ZF, potrivit unor documente văzute de ZF. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO