Companii

Campioni români în business: au peste 950.000 de angajaţi şi afaceri de 100 mld. euro. Ce companii au spart tiparele de creştere? Joi la Iaşi se premiază companiile pe Moldova

Campioni români în business: au peste 950.000 de angajaţi şi afaceri de 100 mld. euro. Ce companii au spart tiparele de creştere? Joi la Iaşi se premiază companiile pe Moldova

Autor: Dana Ciriperu

16.11.2011, 00:07 1399

Economia locală are, chiar şi în perioadă de recesiune, exemple antreprenoriale de urmat, modele de business după care tinerii din ţară se pot ghida, afaceri care în ciuda contextului nefavorabil au reuşit să se impună pe nişe de piaţă, să găsească clienţi, să angajeze oameni care în final să le aducă rate nesperate de creştere.

"Antreprenorii locali sunt cea mai de preţ resursă a economiei, iar tinerii din ţară au nevoie de modele pozitive de urmat în business", spunea Cristian Nacu, partener în cadrul Enterprise Investors, fondul de investiţii alături de care ZF împreună cu BCR şi asociaţia Triple Helix desfăşoară proiectul "Campioni români în business".

Clasamentul celor mai dinamici antreprenori a luat în calcul aproape 3.400 de companii din toată ţara con­duse de antrepenori independenţi şi care au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de aproape 100 mld. euro şi peste 950.000 de angajaţi. Altfel spus afa­cerile antreprenoriale analizate generează 40% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România.

Cu toate că deocamdată niciun antreprenor român nu a reuşit să spargă pragul afacerilor de un miliard de euro (cu o singură companie), businessul antreprenorial este extrem de dinamic, mai ales categoria oamenilor de afaceri care angajează câteva sute de oameni şi ale căror rulaje nu depăşesc 50-100 mil. euro. Mergând şi mai jos, afacerile locale de câteva milioane de euro dau greutate economiei locale.

Astfel, criteriile de selecţie a companiilor campioane în business au fost o cifră de afaceri de peste 20 mil. lei în 2010, obţinerea de profit net şi peste 10 angajaţi. Criteriul de premiere este reprezentat de creşterea medie anuală a cifrei de afaceri din ultimii trei ani (2008-2010).

Evenimentul "Campioni români în business" a premiat deja 12 companii din Transilvania şi Banat, iar joi 17 noiembrie se vor desemna în cadrul cam­paniei câştigătorii de la Iaşi.

În prima ediţie din acest an, organizată la Sibiu, dedicată afacerilor din Transilvania (judeţele Alba, Bistriţa, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hune­doara, Maramureş, Mureş, Sibiu), ZF în parteneriat cu Enterprise Investors, BCR şi asociaţia Triple Helix au premiat şase companii cu afaceri în industria farma, centrale eoliene, turism sau chiar produse din carne.

Mihai Miron, cel care a fondat afacerea Europharm Braşov pe care a vândut-o către gigantul britanic GSK a fost unul dintre campionii în business, de data aceasta prin intermediul companiei Ropharma.

La Timişoara, companiile de construcţii Axela Construcţii, controlată de Ioan Alexa şi Conar Arad, controlată de Georgică Cornu, alături de compania Naturavit Trade, condusă de Florentina Nica, ce activează în industria alimentară, au fost desemnate drept cele mai dinamice companii cu afaceri de peste 40 milioane de lei.

Cei trei câştigători din categoria companiilor cu afaceri de 20-40 de milioane de lei au fost producătorul de mobilă Casa Rusu din Timiş, compania de transporturi multimodale Interna­ţional Alexander din Arad şi producătorul de perne şi pilote Super Ball din Timiş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO