Companii

Capitala „găzduieşte“ peste 3.400 de baruri, restaurante şi cafenele

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Cristina Roşca

19.05.2015, 00:07 237

În Bucureşti sunt deschise peste 3.400 de restaurante, cafenele şi baruri cu afaceri anuale declarate de aproape 2,5 mld. lei, respectiv o treime din totalul pieţei de profil din România.

Capitala este de departe cea mai importantă piaţă pentru jucătorii locali din HoReCa în contextul în care este cel mai mare oraş din punctul de vedere al populaţiei, salariul mediu depăşeşte cu 40% media pe ţară, rata şomajului este minimă, iar Capitala atrage şi cel mai mare număr de turişti români şi străini.

Acestea sunt primele date privind numărul de localuri din Bucureşti, în contextul în care nu există studii de piaţă şi în contextul în care în această industrie există un număr mare de localuri care se închid în primele luni de funcţionare. În locul lor se deschid însă la fel de multe, potrivit datelor ZF. Orice restaurant, cafenea sau bar trebuie însă înregistrat la deschidere la ANSVA, astfel că această instituţie de­ţine datele cumulate.

La un business cumulat oficial de 2,5 mld. lei şi la un total de 3.400 de baruri, cafenele şi restaurante, cifra de afaceri medie per unitate declarată este de 735.000 de lei (167.000 de euro). Cifra de afaceri medie este una mică în contextul în care în această industrie există în continuare o mare pondere (până la 90%) veniturilor nefiscalizate. În contextul în care există în Capitală câteva zeci de localuri cu afaceri anu­ale de peste un milion de euro, cifra de afaceri a celor rămase scade chiar sub această medie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO