Companii

Carrefour intră în Botoşani, un oraş ocolit de marile reţele

Carrefour intră în Botoşani, un oraş ocolit de marile reţele

Autor: Cristina Roşca

09.12.2010, 23:52 770

Carrefour, cea mai mare reţea de hipermarketuri din România, cuafaceri de peste 1 mld. euro anul trecut, va deschide anul viitordouă hipermar­keturi, în Botoşani şi în Bucureşti, urmând a ajungela un total de 25 de magazine pe această piaţă estimată la peste 3mld. euro.

Carrefour intră astfel în judeţul Botoşani, unul dintre cele maisărace judeţe din România, în care salariul mediu net în septembrieera de 946 de lei, cu 30% mai mic faţă de media la nivel naţional.La o populaţie de mai puţin de 120.000 de locuitori, numai 50.000sunt salariaţi, iar rata şomajului ajunge la 6,6%.

Hipermarketul din Botoşani, ce va fi localizat în BotoşaniShopping Center şi va avea o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi,va fi deschis în a doua jumătate a anului viitor. Acest magazinCarrefour va fi primul hipermarket de format mare din Botoşani,potrivit lui Patrice Lespagnol, director executiv al Carre­fourRomania, instalat la conducerea retailerului în aprilie 2008.

În judeţul Botoşani mai există un hipermarket cu politică dediscount Kaufland şi două magazine Plus, potrivit datelor MEMRB,astfel că zona esta una dintre cele mai puţin acoperite de retailulmodern. Spre comparaţie, doar în oraşul Suceava, tot în nordulMol­dovei, există magazine Metro Cash& Carry, Selgros, Real,Kaufland, Carre­four, Auchan, dar şi discounteri ca Plus sau PennyMarket.

Salariile angajaţilor Carrefour din zona Moldovei sunt cu 20%mai mici decât cele din reţeaua retailerului francez din Bucureşti,potrivit unor informaţii din piaţă. Astfel, în Suceava un lucrătorcomercial din Carrefour are un salariu net de 800 de lei la care seadaugă bonuri de masă, iar un şef de raion are un salariu lunar de1.800 - 2.000 de lei, potrivit surselor citate.

"Am ales Botoşaniul pentru că este un oraş cu aproximativ115.000 locui­tori", au argumentat reprezentanţii Carrefour carespun că în oraş nu este niciun hipermarket, Kaufland fiindpoziţionat şi potrivit analizelor companiei de cerectare MEMRB lacategoria discounteri.

Tot în 2011, grupul francez a mai anunţat deschiderea unuihipermarket în Bucureşti, care va fi localizat în pro­iectulColosseum şi va avea o suprafaţă de vânzare de 8.500 de metripătraţi.

Singurul hipermarket deschis de Carrefour în acest an, în august2010, a fost cel de la Drobeta Turnu-Severin, din Severin ShoppingCenter. În schimb însă, retailerul s-a concentrat pe divizia desupermarketuri prin şapte deschideri până în prezent.

În decembrie, retailerul are în plan deschiderea a treisupermarketuri Carrefour Market, în Târgovişte, Cluj şiBucureşti.

În total, pe piaţa locală Carrefour deţine 29 de supermarketuri,sub bran­durile Carrefour Market şi Carre­four Express. În 2009,Carrefour a obţinut din reţeaua de supermarketuri (fosta Artima)vânzări de 84 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO