Companii

Cat costa deschiderea unui cabinet stomatologic

Cel mai scump echipament este scaunul stomatologic care in medie costa 10.000 de euro (FOTO: Shutterstock)

Cel mai scump echipament este scaunul stomatologic care in medie costa 10.000 de euro (FOTO: Shutterstock)

19.05.2010, 00:00 17434

Cabinetul stomatologic Craciun din Bucuresti a fost infiintat decatre mediul dentist Gabriel Craciun in anul 2004. La momentuldeschiderii cabinetului, el avea 36 de ani, dar si o experienta denoua ani in domeniu, dupa ce absolvise Facultatea de Stomatologiedin cadrul Universitatii de Medicina "Carol Davila" in 1995. Dupace s-a specializat in cadrul Clinicii de Stomatologie a SpitaluluiColentina, a devenit medic specialist in stomatologie generala, iarexamenul de competenta in implantologie l-a sustinut in cadrulClinicii de Implantologie a Spitalului Militar Central.

"Aveam 36 de ani, nu aveam pregatire de om de afaceri, insalucram ca medic dentist de noua ani", spune Craciun cu privire lainceputurile afacerii sale. Investitia initiala in cabinetulstomatologic s-a ridicat la circa 20.000 de euro, dintre care15.000 de euro au reprezentat costul sediului, in timp ce restul de5.000 de euro s-au indreptat catre cheltuieli cu aparatura siconsumabilele necesare pentru activitatea de inceput a cabinetului.Banii necesari investitiei initiale au fost obtinuti prinintermediul unor imprumuturi de la prieteni, marturiseste Craciun.Afacerea a inceput cu un singur angajat. "Eu eram singurul angajat,dar in prezent suntem patru angajati", spune medicul dentist.

Cabinetul ofera toate tipurile de servicii stomatologice, maiputin ortodontie (indreptarea si corectarea pozitiei dintilor).

Astfel, gama de servicii este reprezentata de terapie odontala(tratarea cariilor prin plombe), implantologie, lucrari protetice(imbracarea dintilor cariati cu coroane), dar si serviciistomatologice de profilaxie, igiena si albire.

Implanturile dentare, cele mai cautate

Cele mai solicitate servicii de catre clienti sunt insaimplanturile dentare, reprezentate de un surub care inlocuiesteradacina unui dinte absent. In general, tarifele cabinetuluivariaza intre 100 si 3.500 de lei (25 - 850 de euro).

"Profitul meu - strict personal - in 2009 a fost in jur de30.000 de euro (123.800 de lei - n. red.). Nu estimez nimic pentruanul acesta, pentru ca e criza si ma gandesc sa suspend activitateaSRL-ului si sa continui ca Persoana Fizica Autorizata (PFA). Preamulte taxe - niciun beneficiu", spune Gabriel Craciun. In ceea cepriveste planurile de viitor, medicul dentist considera ca afacereaeste buna si vrea sa o dezvolte in continuare prin cumpararea unuisediu nou si amenajarea acestuia la standarde cat mai moderne.

De asemenea, Gabriel Craciun vrea sa-si mareasca personalul prinnoi angajari sau prin intermediul unor colaboratori platiti laprocent. Totodata, el vrea sa adapteze preturile astfel incatacestea sa fie cat mai accesibile, insa concentrate pe piataexterna si nu foarte scazute. In vederea realizarii acestorplanuri, medicul dentist Craciun marturiseste ca poarta discutii cudoua banci pentru obtinerea unui credit.

A ajuns la doua cabinete in trei ani

Clinica stomatologica Orizont Dental Clinic a fost fondata in2006 de Dana Alexandra Cutopal, medic stomatolog, si de LiviuCutopal, inginer.

In prezent Orizont Dental Clinic are doua locatii unde sunttratate problemele si urgentele stomatologice.

"Initial, in 2006, am demarat afacerea cu un singur cabinet,insa in noiembrie 2009 l-am deschis si pe cel de-al doilea, unde amintrodus serviciul de urgente stomatologice, cu program defunctionare 24 de ore din 24, 7 zile din 7", marturisesc cei doifondatori.

"Urgentele stomatologice sunt solutionate la sediul din DrumulTaberei - Orizont, iar tratamentul poate fi continuat in acelasiloc sau in sediul din zona Unirii".

Pentru a pune bazele acestei companii au fost necesari 25.000 deeuro, suma utilizata pentru achizitia unui unit (scaun dentar), aechipamentului de sterilizare, a instrumentarului si pentruamenajarea spatiului, care era inchiriat.

Un an mai tarziu au fost realizate noi investitii. "Am cumparatun al doilea unit pentru prima locatie si un spatiu pentru un noucabinet. Suma totala necesara pentru achizitia spatiului,amenajarea si dotarea cabinetului s-a ridicat la 160.000 de euro",povesteste ea.

Motivele pentru care cei doi fondatori au ales o afacere inacest domeniu au fost studiile si experienta in domeniu ale unuiadintre ei.

"Deschiderea acestui cabinet nu a fost practic o alegere, ci uncurs firesc al lucrurilor, ca rezultat al cunostintelor acumulatein domeniu. La momentul deschiderii primei locatii aveam trei anide experienta", spune Dana Alexandra Cutopal, medic specialiststomatologie generala.

La deschiderea afacerii in 2006, clinica avea un singur angajat,insa in prezent la Orizont Dental Clinic lucreaza sase medici.Clinica mai colaboreaza si cu alti medici, chirurgi sau ortodonti,potrivit fondatorilor. Serviciile puse la dispozitia clientilorsunt variate, de la profilaxie si estetica dentara la terapie,tratamente protetice, tratamente chirurgicale, implantologie siortodontie.

"Cele mai solicitate servicii sunt cele de urgenta, precumterapie, chirurgie si protetica", afirma Liviu Cutopal.

Investitii permanente

Preturile serviciilor difera in functie de complexitatea lor,insa consultatia este gratuita. Preturile incep de la 5 lei (circa1,2 euro) pentru o cimentare provizorie si pot ajunge la 2.150 deeuro pentru un aparat dentar fix incognito.

Afacerile clinicii stomatologice s-au dezvolatat atat ca numarde cabinete si angajati, cat si ca cifra de afaceri. Aceasta a fostde 80.000 de lei (19.000 de euro) in 2009 si potrivit celor doioameni de afaceri, in acest an va creste cu 50%, pana la 120.000 delei (29.000 de euro).

In ceea ce priveste planurile de viitor, Liviu Cutopal spune caurmeaza sa faca noi investitii in achizitia unui microscop dentarsi a unui aparat de radiografie dentara.

Cabinet Stomatologic Craciun:

  • An infiintare: 2004
  • Investitie initiala: 20.000 de euro
  • Numar angajati: 4
  • Servicii: terapie ortodontala, implantologie, lucrariprotetice, profilaxie, igiena si albire (mai putin ortodontie)
  • Tarife servicii: 100-3.500 lei 25-850 de euro
  • Profit in 2009: 30.000 de euro

Orizont Dental Clinic:

  • An infiintare: 2006
  • Investitie initiala: 25.000 de euro
  • Investitii ulterioare: 160.000 de euro
  • Cifra de afaceri 2009: 19.000 de euro
  • Cifra de afaceri 2010 (estimare): 29.000 de euro
  • Numar angajati: 6 medici
  • Servicii: profilaxie, estetica dentara la terapie, tratamenteprotetice, tratamente chirurgicale, implantologie siortodontie.
  • Preturi: 1,2 euro - 2.150 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO