Companii

Cea mai mare tranzacţie din retailul românesc

Cea mai mare tranzacţie din retailul românesc

Autor: Cristina Roşca

03.12.2012, 00:07 1346

Lanţul francez Auchan, controlat de familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franţa, a cumpărat la finalul săptămânii cele 24 de hipermarketuri ale Real în România, o tranzacţie evaluată de ZF la 200-250 de milioane de euro. Această mutare strategică a francezilor îi transformă în al doilea cel mai mare jucător de pe segmentul hipermar­ke­tu­ri­lor şi al treilea din comerţul local, cu afaceri de 1,08 mld. euro anul trecut.

Mai mult, tranzacţia schimbă rapor­tul de forţe dintre Germania şi Franţa, după ce timp de 16 ani prima a dominat clar această piaţă. Astfel, Ger­­ma­nia mai con­­trolează ju­­că­tori cu afaceri de 3,5 mld. eu­­ro, în timp ce retailerii fran­cezi - Carre­four, Auchan şi Cora - au avut anul trecut afa­­ceri cumulate de aproape 2,5 mld. eu­ro, res­pectiv o tre­ime din co­mer­ţul mo­dern local.

Piaţa de comerţ modern din Ro­mâ­nia a suferit mai multe schimbări în ulti­mii ani, de la achiziţii la ieşiri de pe piaţă ale unor nume cunoscute şi vechi precum GMarket, Minimax sau Interex. Odată cu dispariţia bran­du­lui Real şi cu integrarea businessului sub umbrela Auchan pia­ţa va mai număra doar 11 jucători, faţă de 15 în urmă cu cir­ca doi ani. Astfel, pe o piaţă puternic concu­ren­ţială cu cir­ca 1.000 de magazine cu vânzări de 7-8 mld. euro anual, sin­gu­rele şanse de intrare ale unor nume noi vor fi noi achiziţii.

Lanţul francez Auchan a plătit la finalul săptămânii tre­cu­te 1,1 mld. euro pentru cele 91 de hipermarketuri ale Real din Europa Centrală şi de Est - Polonia, România, Rusia şi Ucraina. Mai bine de un sfert dintre aceste magazine sunt în România.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO