Companii

Cei 50 care fac legea în construcţii

2012 a fost cel mai bun an pentru Straco Grup, cea mai bine plasată firmă românească în top, pe locul doi. Compania a construit autostrăzi precum Deva-Orăştie, iar rulajul s-a majorat cu 123% în euro faţă de anul precedent

galerie foto

Autor: Andreea Neferu

04.12.2013, 00:04 302

Din ce în ce mai puţine proiecte de construcţii, plăţi întârziate, insolvenţe şi chiar falimente, profituri în scădere sau chiar intrarea pe pierdere - acestea au fost cuvintele de ordine ale sectorului construcţiilor în ultimii doi ani. Piaţa construcţiilor, evaluată la 9-10 miliarde de euro anual, dă de lucru pentru 350.000 de oameni, echivalentul a 8% din numărul de salariaţi din România, însă nu reuşeşte să-şi găsească echilibrul în contextul reducerii investiţiilor publice şi private. Deşi anul trecut rulajul celor mai mari 50 de constructori activi pe piaţa locală a crescut, în medie, cu 20%, profiturile au ajuns să fie un sfert din ce erau în 2011. Iar numărul de angajaţi a scăzut la rândul său.

Ultimii doi ani, 2012 şi 2013, au fost cei care şi-au pus cel mai mult amprenta asupra pieţei locale a construcţiilor. Clasamentele con­struc­­torilor s-au schimbat, unii au crescut exponen­ţial, iar alţii au ieşit din topul celor mai mari jucători pe piaţa construcţiilor.

Insolvenţele s-au ţinut lanţ şi au afectat inclusiv marii constructori, astfel că în 2012, companii precum Romstrade, controlată de Nelu Iodache, sau Confort, controlată de Georgică Cornu, s-au trezit în imposibilitatea de a-şi mai plăti datoriile. Un nou şoc a lovit piaţa internaţională, dar şi locală a construcţiilor în această vară, când unul dintre cele mai mari grupuri de construcţii din Europa, Alpine, a intrat în faliment, iar subsidiara locală, care a lucrat la proiecte de anvergură atât de stat, cât şi private, a pierdut rând pe rând toate contractele pe care le avea, inclusiv pe cele care se aflau într-un stadiu avansat de execuţie, şi a intrat în insolvenţă.
 

Cine conduce piaţa

Cei mai mari 50 de constructori activi pe piaţa locală au înregistrat anul trecut afaceri cumulate de aproape 3,5 miliarde de euro, în creştere cu aproape 20% faţă de rulajul pe care l-au avut în 2011, potrivit calculelor Business Construct pe baza datelor transmise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Pe de altă parte, profitul celor 50 de constructori s-a redus de patru ori anul trecut: dacă în 2011 aceştia au înregistrat un profit net cumulat de 161 de milioane de euro, anul trecut acesta s-a ridicat la doar 41 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO