Companii

Cel mai mare producator farma din Polonia se uita dupa o achizitie pe piata locala

Cel mai mare producator farma din Polonia se uita dupa o achizitie pe piata locala
03.10.2007, 19:58 135

Stephen Stead, fostul director executiv al Terapia Cluj, care conduce acum operatiunile producatorului de medicamente Polpharma - liderul pietei de profil din Polonia, spune ca firma analizeaza in acest moment posibilitatea unei achizitii sau deschiderea unui birou de vanzari in Romania.
"Polpharma doreste sa se extinda la nivel international. Suntem foarte interesati de piata din Romania si avem in vedere atat o crestere organica, respectiv infiintarea unui birou local si inregistrarea de produse, cat si achizitia de companii care corespund criteriilor noastre. Recent, am cumparat o companie in Rusia care ne asigura o cifra de afaceri de 100 de milioane de dolari aici. Ne uitam de asemenea si la Ucraina, Turcia, Africa de Nord si la regiunea Orientului Mijlociu", a declarat intr-un interviu acordat ZF Stephen Stead, CEO al Polpharma.
Stephen Stead (49 de ani) a fost in perioada 2004-2006 CEO al producatorului de medicamente Terapia Cluj, insa a renuntat la acesta pozitie in luna iunie a anului trecut dupa ce compania clujeana a a fost achizitionata de gigantul indian Ranbaxy. Stead a fost implicat in preluarea a 95% din actiunile Terapia de catre fondul de investitii Advent International pentru 44 mil. dolari in anul 2003. Prima data a ajuns la Terapia ca membru in comisia care a negociat pentru Advent achizitionarea companiei.
Dupa ce a plecat de la Terapia, Stephen Stead spune ca nu a primit oferte pentru a conduce companii locale, dar daca "se va ivi o ocazie potrivita, o va analiza cu atentie". Polpharma este o companie cu capital privat polonez, care a fost privatizata in anul 2000. Masurile pe care s-a concentrat Stead dupa venirea la Polpharma au fost in special cele privind reducerea costurilor si restructurarea echipei comerciale.
"Am vrut sa deschid compania si sa fac procesul de management mai transparent. Am vrut de asemenea sa pun bazele si sa mentin o cultura a reducerii costurilor. In conditiile scaderii preturilor (la medicamente - n.red) si a presiunii pe marje era foarte important ca toate activitatile sa aduca valoare adaugata si sa fie eficiente din punctul de vedere al costurilor. Am recrutat si schimbat o parte din managementul strategic si comercial. Ne-am concentrat de asemenea pe lansarile de produse prin reorganizarea programelor de dezvoltare", a spus Stead.
In ceea ce priveste piata poloneza de medicamente, directorul executiv al Polpharma spune ca are o dinamica mai redusa decat cea romaneasca.
"Estimam o crestere de o singura cifra spre desoebire de cea romaneasca, unde este de doua cifre. Acest lucru se datoreaza presiunilor ridicate pentru reducerea preturilor care fac ca nivelul la care se inregistreaza un produs sa fie mai mic decat al unuia deja existent in piata", explica Stead.
Astfel, piata romanesca va continua sa creasca mai rapid comparativ cu cea poloneaza, iar pe distributie va incepe consolidarea in conditiile in care se asteapta intrarea marilor jucatori internationali. "Piata farmaceutica va cunoaste doua evenimente majoare, vanzarea LaborMed si privatizarea Antibiotice. Ambele sunt companii bune, cu un potential ridicat de crestere si extindere internationala", a continuat Stead.
Piata poloneza este de aproximativ 5 ori mai mare decat cea romaneasca, fiind impartita intre medicamentele cu prescriptie si OTC-uri, existand posibilitatea ca unele produse (precum aspirina sau medicamentele pe baza de ibuprofen) sa fie disponibile si prin retail.
"Cei mai multi dintre distribuitorii polonezi sunt companii locale listate pe Bursa din Varsovia, iar acest segment traverseaza o perioada de consolidare. Desi nu au posbilitatea de a detine si lanturi de farmacii, multi distribuitori au aliante cu retelele", a spus Stead.
Polpharma inregistreaza vanzari anuale de peste 200 mil. euro si are o cota de piata de peste 6% in valoare si peste 11% in volum in Polonia.
Printre posibilele tinte ale companiei pe piata locala se numara producatorii LaborMed si Antibiotice Iasi.

Stephen Stead: Traseul unui englez din Romania in Polonia
August 2006 - devine CEO al Polpharma, cel mai mare producator de medicamente din Polonia;
Iunie 2006 - renunta la pozitia de CEO al Terapia dupa ce producatorul roman a fost preluat de catre gigantul indian Ranbaxy;
In 2003 a fost implicat in preluarea a 95% din actiunile Terapiei de catre fondul de investitii Advent International pentru 44 mil. dolari;
Prima data a ajuns la Terapia ca membru in comisia care a negociat pentru Advent achizitionarea companiei;
Din 2004 a devenit CEO al Terapia, moment la care vanzarile companiei erau de 32 de milioane de dolari anual, reusind sa le creasca la peste 80 mil. dolari la momentul preluarii de catre Ranbaxy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO