Companii

CEZ: Am pierdut deja toti consumatorii mari si nu vom simti magnitudinea reducerii cererii de energie

CEZ: Am pierdut deja toti consumatorii mari si nu vom simti magnitudinea reducerii cererii de energie

Jan Veskrna, country manager al CEZ Romania: Vor fi multe firme de trading tentate sa se vanda, pentru ca exista un risc urias de a iesi de pe piata, dar din pacate pentru ele, cumparatorii nu sunt atat de interesati. Vor supravietui cei care pot sa exporte, cei care sunt bazati doar pe piata interna fiind confruntati fie cu colapsul, fie cu vanzarea.

18.01.2009, 18:20 59

"Anul trecut 630 de angajati din aproape toate structurile companiei au plecat prin intermediul unor programe de plecari voluntare. Platile compensatorii s-au ridicat in jurul a 24 de salarii. Acum, incepem cu un efectiv de 2.590 de persoane, iar la sfarsitul anului vom mai avea 2.227 de salariati. Nu sunt concedieri facute din cauza crizei, ci sunt rezultatul unui program de restructurare inceput din momentul privatizarii, agreat cu sindicatele. La inceptul anului 2011 vor mai ramane in structurile CEZ din Romania 1.970 de oameni, ceea ce este similar cu numarul de angajati care lucreaza in alte companii detinute de CEZ pe plan extern", a declarat Jan Veskrna, country manager al CEZ Romania. 

Dupa preluarea fostei filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, Electrica Oltenia, cehii au spart compania in mai multe entitati ca urmare a unui amplu program de restructurare, respectiv CEZ Distributie, CEZ Vanzare, CEZ Trade si CEZ Servicii.
CEZ s-a implicat in numeroase proiecte de producere a energiei electrice pe plan local, trecandu-si in portofoliu cel mai mare proiect eolian la nivel european, dezvoltat in Dobrogea, investitie de 1,1 miliarde de euro in 600 MW de capacitate instalata, participarea in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si semnarea unui memorandum cu Termoelectrica pentru o centrala de 400 MW pe gaz la Galati.
"In 2008 veniturile noastre au ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de lei (407,6 mil. euro), in crestere fata de rezultatul din 2007 cand am inregistrat 1,3 miliarde de lei (389,5 mil. euro), iar pentru 2009 ne propunem incasari de 1,6 miliarde de lei (444,4 mil. euro). In ceea ce priveste profitul operational, anul trecut, conform rezultatelor neauditate, am inregistrat 237 milioane de lei (64,4 mil. euro), peste bugetul de 232 milioane de lei (63 mil. euro) estimat, iar pentru 2009 ne-am propus un profit operational de 311 milioane de lei (86,4 mil. euro). Este o crestere uriasa si se datoreaza mai ales proceselor de restructurare demarate in companie care se vor apropia de final in urmatoarele 6 luni", a mai precizat reprezentantul CEZ Romania.
In ceea ce priveste efectele crizei asupra companiei, Veskrna spune ca eventuala reducere a consumului de energie nu va avea un impact major asupra CEZ Romania.
"Acum nu mai avem clienti mari, i-am pierdut pe aproape toti din cauza situatiei de pe piata locala, si de aceea nu vom resimti magnitudinea reducerii consumului de energie din partea lor in ceea ce priveste vanzarile de energie. Clientii mici sunt cei care-ti asigura stabilitatea in aceste conditii pentru ca variatiile din consumul lor de energie sunt limitate", explica Veskrna.
Pe piata locala inca mai exista contracte directe incheiate intre traderi de energie si producatori locali, la preturi foarte mici, ceea ce a dus in trecut la migrarea marilor consumatori spre acei furnizori de energie care-si puteau permite astfel sa ofere preturi de vanzare mai mici.
Printre contractele pierdute de CEZ in ultimii ani se numara cele cu Alro Slatina sau Oltchim Ramnicu-Valcea.
Cu toate acestea, la nivelul companiei se vor face anul acesta economii de 40 mil. lei prin reducerea costurilor salariale si a celor operationale.
Totodata, compania isi va continua investitiile in reteaua de distributie, pentru anul acesta fiind bugetate investitii de 169 mil. lei, in crestere fata de bugetul din 2008 care a fost de 132 mil. lei.
"Nu pot sa micsorez investitiile in aceasta perioada care s-ar putea prelungi in urmatorii doi ani pentru ca practic anulez potentialul afacerii. Criza va trece, iar fara investitii, in acel moment piata ne-ar putea lua pe nepregatite. Este un risc pe care nu mi-l asum", spune Veskrna.
Directorul CEZ spune ca interesul pentru achizitii nu a disparut odata cu criza, dar ca acesta va fi concentrat pe partea de productie.
"Exista in acest moment o ezitare in a pune bani in piata. In cazul nostru acest lucru ne asigura mai mult succes daca ne-am decide sa facem anumite achizitii. Nu suntem interesati de achizitia unor traderi pentru ca ramanem in continuare concentrati pe partea de generare si distributie. Acum vor fi multe firme de trading tentate sa se vanda, pentru ca exista un risc urias de a iesi de pe piata, dar din pacate pentru ele, cumparatorii nu sunt atat de interesati. Vor supravietui cei care pot sa exporte, cei care sunt bazati doar pe piata interna fiind confruntati fie cu colapsul, fie cu vanzarea", este de parere Veskrna.
Decizia Ministerului Economiei de a anula infiintarea companiei energetice nationale (CEN) nu a fost o surpriza pentru Veskrna, el spunand ca in actualele conditii de criza si tinand cont de necesitatile de finantare pentru o astfel de structura, anularea era urmatorul pas logic.
"Pentru noi ca si companie interesata in continuare de oportunitatile din Romania aceasta nu este o veste rea. Unele facilitati sunt inca interesante. Va depinde mult de pret si de cum va fi situatia la momentul respectiv in ceea ce priveste privatizarea celor doua complexuri energetice (CE Turceni si CE Rovinari, care urmau sa faca parte din CEN - n.r.), dar deocamdata normal ca suntem interesati de ele. Le vrem pe amandoua. Avem nevoie de astfel de unitati si tipul acesta de producere a energiei este cel la care ne pricepem cel mai bine", spune Veskrna. CEZ analizeaza in prezent un proiect de circa 200 MW, brownfield pe lignit, la Brasov, dar discutiile sunt in faza initiala.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO