Companii

Cifra de afaceri din serviciile pentru companii, în creştere cu 5,2% în primele opt luni ale anului

Cifra de afaceri din serviciile pentru companii, în...

Autor: Raluca Ghinea

13.10.2014, 10:10 97

Ca serie brută, s-a înregistrat un avans de 25,8% la activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei, 12,8% la cele de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe, de 5% la comunicaţii, de 3,2% la serviciile furnizate în principal întreprinderilor şi de 2,8% la transporturi, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În funcţie de seria ajustată, s-au consemnat creşteri mai mari la transporturi (4%) şi la serviciile pentru companii (3,4%), în timp ce la restul categoriilor avansul a fost mai redus decât în cazul seriei ajustate. Astfel, activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei au avut afaceri mai mari cu 22,6%, cele de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe cu 11,6% şi comunicaţiile cu 4,7%.

În august, afacerile s-au redus în termeni nominali faţă de iulie cu 4,8% ca serie brută, pe fondul scăderilor înregistrate la activitǎţile de transport (-8,1%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-6,5%) şi la activităţile de comunicaţii (-0,7%). Creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+8,3%) şi cele de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+6,9%).

Ca serie ajustată, afacerile au fost mai mici cu 0,7%, ca urmare a scăderii transporturilor (-2,8%) şi altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (-1,2%). Activitǎţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe au avut afaceri cu 8,7% mai mari, cele de servicii informatice şi tehnologia informaţiei cu 6,6%, iar comunicaţiile cu 1,4%.

Faţă de august 2013, cifra de afaceri din servicii a crescut cu 3,1% ca serie brută şi cu 4% ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO