Companii

Cine ar putea prelua importurile Chrysler si Jeep, doua branduri simbol in SUA, salvate din faliment anul trecut

Cine ar putea prelua importurile Chrysler si Jeep, doua branduri simbol in SUA, salvate din faliment anul trecut
23.03.2010, 23:08 297

Odata cu iesirea Mercedes-Benz Romania din importul marcilorcare apartin grupului american Chrysler, o noua companie va intrain lupta pentru un business anual de peste 25 de milioane de euro,daca se iau in calcul vanzarile realizate anul trecut, plusbusinessul reprezentat de partea de aftersales.

Oficialii Mercedes-Benz au subliniat ca nicio decizie nu a fostluata cu privire la importuri si ca nu exista discutii pe planlocal cu o alta companie care ar putea prelua marcile Chrysler,Jeep si Dodge.

Unadintre companiile care ar putea prelua importurile este AutoItalia,reprezentantul Fiat pe piata locala, in conditiile in care grupulamerican este acum controlat de italienii de la Fiat.

"Exista discutii cu Fiat in ceea ce priveste importurileChrysler in Romania. Nu stim inca la ce concluzii se va ajungedeoarece aceste decizii privesc strategia grupului la nivelinternational", a spus Herbert Stein, presedintele AutoItalia.

Daca AutoItalia ar prelua si importurile marcilor grupuluiChrysler, compania ar controla distributia a noua marci auto si unade motociclete, depasind Porsche Romania.

Vanzarile AutoItalia au inregistrat in 2009 o scadere de peste50%, la un volum de putin peste 7.000 de masini. In acelasi timp,cifra de afaceri a companiei a scazut cu 40%, potrivit estimarilorZF, la aproximativ 70 mil. euro. Astfel, daca vanzarile Chrysler,Dodge si Jeep s-ar mentine la acelasi nivel si in acest an, arcontribui cu o crestere de 30% a businessului AutoItalia pe piatalocala.

In prezent reteaua Chrysler este alcatuita din 11 dealeri,ultimul fiind deschis de grupul BDT, care mai detine si doua centreFord si unul Mazda si care estesingurul showroom al grupului american care nu face parte dintr-uncentru care detine si un showroom Mercedes-Benz.

Importurile oficiale ale Chrysler pe piata locala au fostdemarate in 1996, fiind detinute de catre compania Primex MotorsSRL, iar la finele anului 1999, dupa fuziunea dintre Daimler siChrysler la nivel international acestea au fost preluate decompania Chrysler Jeep Import SRL, parte a Tiriac Holdings. Aceastaa fost inglobata in anul 2005 in businessul Autorom, importatorulMercedes-Benz detinut pana in 2007 de Tiriac Holdings.

In 2009 Chrysler a inregistrat o scadere a vanzarilor de 13% inRomania, la 113 masini, cel mai bine vandut fiind Sebring, modelulde clasa medie, Dodge a inregistrat un declin de 24%, la 234 deunitati, iar Jeep a scazut cu 54%, la 173 de masini de teren. Inafara de Jeep, celelalte doua marci au inregistrat o scadere subcea a pietei, care anul trecut s-a prabusit cu peste 50%, potrivitstatisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor deAutomobile (APIA).

Grupul american Chrysler este controlat in prezent de italieniide la Fiat, care au cumparat 20% din actiunile Chrysler dupa cecompania a intrat sub protectia legii falimentului in prima parte aanului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO