Companii

Cojocaru, DTD Team: Solutia companiilor lovite de criza nu este sub nicio forma statul

Cojocaru, DTD Team: Solutia companiilor lovite de criza nu este sub nicio forma statul

Dorin Cojocaru, senior partner la compania de consultanta DTD Team Advisory Services: Marea problema este ca majoritatea societatilor comerciale inregistreaza pierderi. Pe de o parte, exista societati care, desi sunt pe pierdere, detin lichiditati si au sanse de a obtine sprijinul bancilor. Pe de alta parte, mai sunt societatile cu capitaluri proprii negative, care nu au lichiditati si contracte.

20.08.2009, 19:15 567

"Solutia companiilor care au fost afectate de criza nu este sub nicio forma statul, pentru ca situatia statului nu este deloc buna, fapt confirmat si de initiativa de a reduce drastic din personalul bugetar. Astfel, a astepta sprijin din partea statului mi se pare absurd. Momentan, datoria statului sunt investitiile in infrastructura, platirea la timp a facturilor", spune el.

 

De la BCR in consultanta

Dorin Cojocaru, fost director executiv de credite de retail in BCR, cea mai mare banca locala, a fondat in primavara anului trecut firma de consultanta DTD Team Advisory Services, alaturi de Dan Bunea, fost vicepresedinte al BCR, si Traian Mazdrache, fost director al BCR Asigurari. Acum Cojocaru este singurul proprietar, firma oferind servicii de consultanta de management, pentru fuziuni si achizitii, de structurare a serviciilor de investitii sau de reorganizare.

 "Unele companii au facut restructurari inca de la finalul anului trecut, iar acum acestea fie inregistreaza pierderi mai reduse, fie au profit. Termenul de restructurare nu face referiri doar la disponibilizari de personal, ci si la renegocierea contractelor cu furnizorii sau a chiriilor, precum si la reesalonarea creditelor pe o perioada mai lunga", spune el.

Alaturi de restructurari, incheierea de parteneriate poate ajuta companiile sa treaca mai usor peste perioada de scadere economica.

"In aceasta perioada, tot mai dese sunt parteneriatele intre companii active in sectoare diferite, care sunt de fapt primul pas catre o fuziune sau o achizitie. De exemplu, dezvoltatorii imobiliari incheie parteneriate cu producatori de mobila, astfel incat produsul final - apartamentul - oferit clientului sa fie cat mai complet", continua Cojocaru.

Finantarea bancara, care a alimentat cresterea companiilor din anii de dinaintea declansarii crizei, este greu accesibila in prezent atat pentru ca costurile de creditare sunt ridicate, cat si pentru ca companiile inregistreaza pierderi si astfel conving cu greu bancile.

Companiile care dispun insa de lichiditati si de contracte, desi sunt pe pierdere, au insa o sansa de obtine finantare bancara.

 

Sectorul privat, primul care isi va reveni

"Marea problema este ca majoritatea societatilor comerciale inregistreaza pierderi din punct de vedere fiscal. Pe de o parte, exista societati care, desi sunt pe pierdere, detin lichiditati si au sanse de a obtine sprijinul bancilor. Pe de alta parte, mai sunt societatile cu capitaluri proprii negative, care nu au nici lichiditati si nici contracte. Singura valoare a celor din urma este know-how-ul echipei manageriale. O solutie pentru acestea este sa inchida si sa inceapa de la zero", spune Cojocaru.

O alta solutie pentru obtinerea de finantare necesara redresarii companiilor sunt fondurile de investitii. Acestea dispun de capital si odata cu imbunatatirea perspectivei asupra economiei romanesti, precum si a intrarii pe o panta ascendenta a preturilor la active, vor fi pregatite sa il investeasca in companii.

"Fondurile nu investesc intr-o perioada de scadere a preturilor, pentru ca risca sa inregistreze pierderi dificil de recuperat intr-un ciclu de investitii de 3-5 ani, preferand sa cumpere atunci cand preturile la active intra pe o panta ascendenta. Fondurile dispun de lichidati, iar o viziune optimista privind Romania va duce la revenirea acestora in piata locala", explica el.

In opinia lui Cojocaru, sectorul privat va fi primul care isi va reveni de pe urma crizei si mai tarziu statul.

"In sectorul privat, si pierderea este un castig. Pierderea inseamna economie, pentru ca firma nu mai plateste 16% impozitul pe profit, in timp ce taxele si impozitele pe care statul trebuie sa le incaseze vor veni mai greu si vor fi mult mai reduse", conchide el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO