Companii

Comanescu face constructii offshore cu un vas de 100 mil. $

Comanescu face constructii offshore cu un vas de 100 mil. $

Gabriel Comanescu

25.11.2009, 00:00 416

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie specializata in forajulmarin care face parte din grupul Upetrom, controlat de omul deafaceri constantean Gabriel Comanescu, si-a extins portofoliulcatre constructiile offshore in urma semnarii unui contract deinchiriere a unui vapor cu o valoare de piata de circa 100 demilioane de dolari.

Astfel, dincolo de forajul marin prin intermediul celor cinciplatforme pe care compania le are in portofoliu, GSP va putearealiza constructii marine, studii privind amplasarea sondelor deextractie, dar si lucrari de arheologie subacvatica, de exemplu.Prin intermediul acestui vapor, GSP poate castiga intre 35.000 si140.000 de euro pe zi in functie de complexitatea serviciilor pecare le livreaza.

Vaporul este preluat de catre GSP prin intermediul unui contractde tip bareboat (contract de tip leasing utilizat in industrianavala - n.r.), urmand ca dupa o perioada de cinci ani nava saintre in proprietatea GSP.

Reprezentantii grupului nu au precizat insa valoareacontractului de leasing.

De ce o nava de 100 de milioane de dolari

"Extinderea flotei cu o nava specializata de acest tip, unica inbazinul Marii Negre, este motivata de dezvoltarea industrieimarine: activitati de foraj, operatiuni marine cum ar fi mutarilede platforme, operatiuni speciale sau constructii marine ca de exemplu lansarile de conductesubmarine sau constructia platformelor fixe de productie", explicareprezentantii GSP.

Nava, care se numeste GSP Prince, a fost preluata de catreechipajul romanesc in septembrie 2009, la bord putand fi cazate 62de persoane, in cabine de una sau doua persoane.

"GSP Prince are lungimea de 85,3 metri si a fost construita lasantierul Naval Baatbygg in Norvegia in 2009", mai spunreprezentantii companiei.

Nava intrata recent in administrarea GSP nu este singura de maridimensiuni care a ajuns anul acesta in portul Constanta. In august,Petrom, cea mai mare companie locala, si gigantul americanExxonMobil au adus in Marea Neagra un vas cu o lungime de 100 demetri si cu o valoare de 160 de milioane de dolari, pentruefectuarea lucrarilor de seismica 3D in permiterul offshore Neptunaflat in concesiunea companiei romanesti. Aceste lucrari deseismica 3D reprezinta de fapt realizarea unei radiografiitridimensionale a fundului marii, radiografie care poate ajunge sila adancimi de 7.000 de metri. Prin analiza datelor rezultate inurma lucrarilor de seismica se evalueaza potentialul existenteiunor rezerve de hidrocarburi in adancul marii.

35.000 de euro, minim pe zi

Compania deja se afla in negocieri cu mai multe firme interesatede aceste servicii. O prima lucrare ar putea fi pentru CompaniaNationala de Petrol si Gaze a Turciei (TPAO) cu care firmaromaneasca are un contract inca din 2008. Contractul, carepresupune proiectarea, constructia si instalarea unei platforme deforaj/producte offshore, precum si a unei conducte submarineaferente unui zacamant de gaze din sectorul vestic al Marii Negre,necesita prezenta unei nave precum GSP Prince care poate realizapartea de constructii usoare, precum si operatiuni de ridicat.

Totodata, nava va ajuta si la montarea unor conducte submarinein perimetrul Galata, pe platoul continental bulgaresc al MariiNegre.

Arheologie subacvatica

Datorita echipamentelor prezente la bordul navei, cum ar firoboti subacvatici, GSP Prince poate realiza si lucrari cum ar fievaluarea gradului de sanatate al mediului marin, campanii dearheologie subacvatica sau inspectii submarine.

Grup Servicii Petroliere a inregistrat anul trecut o cifra deafaceri de circa 191,3 milioane de euro si un profit net deaproximativ 48,2 milioane de euro, mai mare de peste 16 oricomparativ cu castigul raportat in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO