Companii

Comelf nu-si va realiza profitul bugetat anul acesta

16.11.2006, 20:37 9

Producatorul de utilaje terasiere (excavatoare, buldozere) Comelf Bistrita nu-si va realiza in acest an profitul bugetat, in principal din cauza fluctuatiilor pretului metalului si a cresterii tarifelor la utilitati, potrivit conducerii companiei.
Comelf a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de 0,73 milioane de euro (2,6 milioane de lei), in crestere cu 17,9% fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Pentru tot anul, societatea isi bugetase un profit net de 4,41 milioane de lei.
Afacerile Comelf au crescut in primele trei trimestre cu 12,8% pana la un nivel de 20,15 milioane de euro (71,3 milioane de lei).
"Profitul bugetat nu o sa-l mai facem din cauza fluctuatiilor pretului metalului, cresterii preturilor la utilitati si a investitiilor realizate", a declarat Dorin Abagiu, sef serviciu planificare in cadrul Comelf.
Cheltuielile cu materiile prime ale Comelf au urcat cu 32,5% in primele trei trimestre, depasind 11,26 milioane de euro.
Societatea a derulat in ultimii ani un program puternic de investitii pentru a putea face fata competitiei de pe piata europeana dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Rezultatele in crestere din acest an se datoreaza in principal cresterii productivitatii muncii ca urmare a unui program de investitii complex derulat. Productivitatea muncii pe salariat a crescut cu 14% in euro in acest an", a spus Abagiu.
"Efectul cresterii vine de altfel de anul trecut, cand am realizat investitii de 1,3 milioane de euro. In primele noua luni ale acestui an, investitiile s-au ridicat la 660.000 de euro, iar pana la finalul anului avem in plan alte investitii in suma de 500.000 de euro" a adaugat reprezentantul Comelf.
Potrivit conducerii Comelf, investitiile realizate s-au indreptat in principal in directia dotarii societatii cu utilaje si instalatii moderne.
"Vrem sa ne cream baza tehnica pentru a putea concura pe piata europeana, in conditiile in care 90% din afacerile noastre merg pe aceasta piata", a precizat Dorin Abagiu. El a adaugat ca societatea intentioneaza sa deruleze si anul viitor investitii de cel putin un milion de euro.
Cea mai mare pondere in structura cifrei de afaceri a companiei, de peste 60%, o reprezinta in prezent subansamblele si echipamentele pentru utilaje de terasiere (de exemplu - excavatoare, buldozere), pentru industria de constructii.
Printre cei mai importanti clienti ai societatii sunt General Electric Energy (Franta), Braden Europe (Olanda), Lurgi (Germania), Komatsu Utility Europe, Marini, Colmar din Italia si Hartl (Austria).
Comelf este controlata de Uzinsider Bucuresti, care detine peste 76% din actiuni. Actiunile Comelf sunt listate la Bursa de Valori, capitalizarea bursiera a companiei fiind de circa 11,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO