Companii

Contracte Petrom de 45 mil. dolari invioreaza tranzactiile pe BRM

10.08.2004, 00:00 14

SNP Petrom, cea mai mare companie petroliera de pe piata romaneasca, a incheiat saptamana trecuta doua contracte de vanzare de carburanti in valoare totala de 45,6 milioane dolari prin intermediul Bursei Romane de Marfuri (BRM).
Compania petroliera este unul dintre cei mai activi jucatori in ringul BRM, cu tranzactii in valoare de sute de milioane de dolari anual, prin care Petrom isi deruleaza operatiuni de import - export, dar si de vanzare - cumparare pe piata interna.
Petrom a depus zilele trecute o oferta pentru contractul de furnizare a 72.000 tone de motorina Euro 3 Diesel catre operatorul feroviar de transport de marfuri CFR Marfa, in cadrul unei tranzactii in valoare de peste 24 milioane de dolari. Aceasta este cea mai mare tranzactie incheiata saptamana trecuta, afirma reprezentantii BRM.
Compania petroliera a vandut in acelasi interval de timp o cantitate de 54.000 tone de benzina pentru 21,6 milioane dolari.
SNP Petrom va trece pana la finele acestui an in proprietatea grupului petrolier austriac OMV, care a semnat la finele lunii iulie contractul de achizitie a 51% din actiunile companiei romanesti. OMV va plati 669 milioane euro pentru 33,34% din actiunile Petrom, urmand sa opereze o majorare de capital pentru a detine 51%, valoarea totala a tranzactiei urmand sa ajunga la 1,4 - 1,5 miliarde euro.
In urma finalizarii tranzactiei, statul roman isi va diminua participatia de la 93% la 42%, dupa care pachete de actiuni de pana la 5%, respectiv 8%, urmeaza sa fie transferate catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), respectiv salariatii companiei petroliere.
Petrom a raportat un profit net de 9 milioane euro la o cifra de afaceri de circa 2 miliarde euro in 2003. Compania numara peste 57.500 de angajati.
OMV a raportat un profit net de 393 milioane euro la vanzari de 7,6 miliarde euro in 2003. Numarul de angajati al companiei austriece era la finele anului trecut de 6.137.
Actiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori din Bucuresti, unde ultima cotatie era de 2.430 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a Petrom trece de 2,27 miliarde euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO