Companii

Cu un grad de ocupare de 26%, hotelul actionarilor de la Bere Mures este pe pierderi

18.01.2008, 16:30 47

Hotelul Germisara din Geoagiu-Bai, judetul Hunedoara, achizitionat la sfarsitul lui 2004 de Emil Morariu si Virgil Mailat, doi dintre actionarii producatorului Bere Mures, si renovat pentru noua milioane de euro, a inregistrat anul trecut venituri de un milion de euro, inregistrand pierderi.
"Gradul de ocupare al hotelului a fost de 26%, dar am simtit o crestere in fiecare luna de la deschiderea hotelului, care a avut loc spre sfarsitul lui 2006. In 2008 ne asteptam sa trecem pe profit, in conditiile unui grad de ocupare de circa 35%", a spus Emil Morariu.
Hotelul Gemisara a fost achizitionat la sfarsitului lui 2004 de la AVAS, pentru 600.000 de euro. Desi veniturile generate de hotel nu au fost la un nivel ridicat, Morariu motivand acest lucru prin lipsa promovarii, investitiile omului de afaceri muresean in sectorul hotelier nu se opresc aici. Astfel, Morariu va investi in acest an intr-un hotel impreuna cu ginerele sau.
"Vrem sa deschidem in Targu-Mures un hotel de 4-5 stele, cu o capacitate de 50 de camere", a mai spus Morariu, care a estimat ca investitia se va ridica la 3-4 milioane de euro.
Tot in jurul orasului Targu-Mures, unde detine un teren de zece hectare, Morariu vrea sa dezvolte un cartier rezidential. Actionarul Bere Mures mai vizeaza pentru proiecte imobiliare si cladiri de birouri in zona Brasovului.
"Am achizitionat la Brasov un teren de circa 2.000 de metri patrati si niste depozite care se intind pe o suprafata de 7.000 de metri patrati, unde s-ar putea dezvolta un centru mai mic de afaceri", a spus Morariu.
La sfasitul lunii decembrie, actionarii Bere Mures au decis majorarea capitalului social al companiei de la 800.000 de lei la 99,2 mil. lei (27,5 mil. euro), prin cresterea valorii nominale a actiunilor de la 10 lei.
Virgil Mailat, unul dintre actionarii producatorului de bere, a declarat la sfarsitul lunii decembrie pentru Ziarul Financiar ca a scos la vanzare compania, pentru cel putin 150 de milioane de euro. Favorite in cursa pentru preluarea companiei ar fi SABMiller, prezenta pe plan local prin intermediul filialei sale Ursus Breweries, si un fond de investitii. Morariu, in schimb, nu a dorit sa ofere niciun comentariu pe aceasta tema.
Actionarii Bere Mures au investit in perioada 2005-2007 noua milioane de euro in modernizarea fabricii, circa 5 milioane de euro fiind valoarea bugetata pentru 2007.
In acest an, compania are un buget de investitii de 10 mil. euro. Anul trecut profitul net al companiei a fost de 15 milioane de euro, in conditiile unui rulaj de circa 50 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finantelor. Potrivit datelor companiei, Bere Mures detine o cota de circa 7% pe piata locala, fiind al doilea mare jucator independent din piata berii, dupa grupul fratilor Micula.
"In acest an s-ar putea sa incheiem cu o cifra de afaceri asemanatoare sau putin mai scazuta. Cota de piata ne-a scazut de la 7,5% la 7,2%, dar preturile au crescut, astfel ca ne asteptam la un nivel asemanator", a spus Morariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO