Companii

Cum au ajuns fratii Penescu de la lupta cu Carrefour la insolventa

Cum au ajuns fratii Penescu de la lupta cu Carrefour la insolventa

1: O lovitura puternica pentru businessul din retail al Pic a fost in acest an arestarea lui Cornel Penescu pentru acuzatii de mituire a unor arbitri din fotbal, ca actionar majoritar al clubului FC Arges; 2: Ilie Penescu, cel care a preluat coordonarea afacerii PIC dupa arestarea fratelui sau Cornel

26.11.2009, 23:29 754

Cel mai mare pariu al fratilor Cornel si Ilie Penescu dinPitesti, reteaua de hipermarketuri Pic, s-a dovedit a fi si cel mairiscant. "Este mai greu sa vinzi decat sa produci, pentru ca pentrua vinde trebuie mai intai sa convingi", spunea in 2006 LiviuFacaleata, directorul general al Pic Group si unul dintre cei treioameni cu care fratii Penescu si-au creat primul business in anul1991.

Dupa ce au cerut insolventa propriei companii si au inchis treihipermarketuri, proprietarii Pic trebuie sa-si convinga acumfurnizorii sa reia livrarile catre cele doua hipermarketuri ramasein retea.

Cum a ajuns businessul fratilor Penescu de la cel mai ambitiosretailer alimentar roman la cel mai rasunator caz de insolventa dincomert, in urma caruia au fost trimisi acasa peste 1.500 - 2.000 deangajati?

Pariu prea riscant pe extindere

Furnizorii spun ca scaderea consumului, dar si pariul foarteriscant pe extindere l-ar putea scoate de pe piata pe cel mai mareretailer alimentar roman.

"Tot lantul de hipermarketuri a fost construit prin creditbancar si credit furnizor", a declarat un producator de alimente siunul dintre furnizorii Pic, care nu a dorit sa-i fie mentionatnumele.

Bancile partenere si aproximativ 400 de furnizori au derecuperat creante totale de aproximativ 60 mil. euro de la Pic,potrivit datelor furnizate de Ilie Penescu.

Anul trecut compania Pic SA, inregistrata in Pitesti, unde seafla si sediul central al grupului detinut de fratii Penescu, aavut o cifra de afaceri de 154 mil. euro si datorii totale de 90mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

"Eu cred ca problema a fost investitia in magazinul dinCalarasi, pentru ca orasul nu are potential din cauza nivelului detrai redus. Au gresit si pentru ca s-au extins cu bani de lafurnizori", afirma un distribuitor care asteapta acum sa-sirecupereze banii de la retailer, dupa ce a intrerupt livrarilecatre reteaua Pic.

Hipermarketul din Calarasi a fost inaugurat in 2008, intr-o zonain care fratii Penescu voiau sa dezvolte un parc de retail. Planulnu a fost realizat pentru ca o parte din teren a fost vandut catreretailerul de bricolaj Bricostore, care a deschis un magazin inCalarasi in prima parte a lui 2009.

"Sunt convins ca intrarea in insolventa a Pic tine maimult de managementul business-ului, de modul in care a fost asezatade la bun inceput aceasta afacere, decat de contextul actual dinpiata", spune Adrian Manolache, secretarul general al AMRCR(Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania).

Arestarea lui Cornel Penescu, o lovituraputernica

O lovitura puternica pentru businessul din retail al Pic a fostin acest an arestarea lui Cornel Penescu pentru acuzatii de mituirea unor arbitri din fotbal, ca actionar majoritar al clubului FCArges. Acest lucru a diminuat increderea furnizorilor in Pic, dupacum au declarat anterior reprezentantii companiei.

"Sansele sunt nule sa mai recuperam creantele de la retelele Picsi Spar (ambele intrate in insolventa in acest an - n. red.), pecare le-am trecut deja la pierderi. In 15 ani nu am recuperat niciocreanta, desi am castigat procesele in instanta", sustine VasileArmenean, proprietarul Betty Ice, cel mai mare producator roman deinghetata. El a precizat ca compania sa are de recuperat peste30.000 de lei (7.000 de euro) de la hipermarketurile Pic si aproape40. 000 de lei (9.300 euro) de la reteaua de supermarketuri SparSRL din Arad.

Majoritatea furnizorilor au intrerupt livrarile catre Picinainte ca reteaua sa intre in insolventa, potrivit informatiilordin piata.

Din declaratiile reprezentantilor retelei reiese ca magazineleoperationale nu mai sunt aprovizionate in acest moment de catrefurnizori, ci vand marfa aflata in stoc.

"In prezent, echipa de management Pic face eforturi pentru agasi cele mai bune solutii pentru reorganizare, pe baza reluariiactivitatii de aprovizionare si a vanzarii partiale de active invederea redresarii companiei", a afirmat Claudia Rusu, directorulde marketing al retelei Pic.

Apelul la consultanti, venit prea tarziu?

Ilie Penescu a anuntat in luna iulie ca a angajat mai multiconsultanti pentru a gasi investitori care sa achizitionezespatiile hipermarketurilor Pic in sistem sell and lease back - ceeace ar fi permis continuarea activitatilor curente ale retelei.

Nu au gasit insa cumparatori, dar in acelasi timp au demaratrestructurarea financiara a companiei, tot cu ajutorulconsultantilor.

Actionarii au incercat sa contracteze si un imprumut de urgenta,potrivit reprezentantilor PwC; fratii Penescu au apelat laconsultantii PwC pentru restructurarea datoriei bancare.

"Am vrut sa vindem, sa inchiriem, am luat in calcul orice pentrua obtine lichiditati, dar nu s-a putut. Cu ajutoruladministratorului financiar sper sa recapatam incredereafurnizorilor iar acestia sa reia livrarile. De asemenea, incercamin continuare sa vindem o parte din active, cele mai valoroasefiind magazinele", a declarat recent Ilie Penescu, estimand cavaloarea actuala a unui magazin Pic este de intre 15 si 17 milioanede euro.

Hipermarketurile, un pariu prea mare pentruantreprenori?

Toti cei trei operatori romani care in ultimii cinci ani aupariat pe segmentul "vedeta" al retailului, cel alhipermarketurilor, intrand in lupta cu jucatori foarte puternici detalie internationala, sunt acum in insolventa. Retelele Spar siTrident si-au inchis hipermarketurile in acest an, iar acumincearca sa se reorganizeze sub protectia legii insolventei, fiindactive doar pe segmentul supermarketurilor.

Fratii Penescu au deschis primul hipermarket Pic in 2004, dupatrei ani de la intrarea pe piata locala a gigantului francezCarrefour, care acum detine pozitia de lider pe segmentul deprofil.

Actionarii Pic au mers doar in locuri aflate in proprietateacompaniei si au mizat pe un format mare de hipermarketurideschizand in ultimii trei ani magazine cu suprafete de vanzare decirca 15.000 de metri patrati. Fiecare inaugurare de magazin aimplicat investitii de 20 mil. euro, insa o parte din acesti baniau ramas tot in grup, unitatile fiind ridicate de catre firma deconstructii administrata de Ilie Penescu Pic Constructii.

Au mizat si pe real estate

Fratii Penescu au avut planuri ambitioase si pe piataimobiliara, care in ultimul an s-a prabusit lasand blocate proiectede miliarde de euro in segmentul comercial. In 2008 Cornel Penescua anuntat schimbarea strategiei de expansiune a Pic prindezvoltarea unor parcuri de retail.

Primele parcuri urmausa fie ianugurate pana in 2010 in Calarasisi la Ploiesti.

Au fost finalizate insa doar investitii de 20 mil. euro indeschiderea unui hipermarket la Calarasi, o parte din terenuldetinut de fratii Penescu in acest oras fiind vandut companieifranceze Bricostore.

Pana in 2004, cand au decis sa-si concentreze eforturile pedezvoltarea unei retele de comert, fratii Penescu si-audiversificat afacerile mizand pe sectorul alimentar.

Astfel, in 2006 grupul Pic detinea mai multe unitati de ambalarea zaharului si a orezului, precum si linii de imbuteliat ulei, inultimii ani fiind furnizor al produselor private label (marciproprii) pentru majoritatea lanturilor internationale dehipermarketuri si magazine cash & carry active pe piatalocala.

Pic se situeaza pe primele locuri in clasamentul celor mai mariproducatori locali de zahar, potrivit datelor raportate pe 2008 decompanii.

Alte businessuri dezvoltate de fratii Penescu sunt o firma detaximetrie, o editura si o tipografie, toate acestea avand sediulin Pitesti.

Afacerea PIC in cifre:

2008

  • 154 mil. euro - cifra de afaceri
  • 3.000 de angajati
  • 5 magazine operationale
  • 80 mil. euro - evaluarea proprie a activelor

2009

  • 30 mil. euro datorii la banci
  • 1500 de angajati concediati
  • 2 magazine operationale
  • 15 mil. euro - valoarea actuala a unui magazin Pic

Ce a dus la insolventa?

  • "Am luat in calcul orice pentru a obtine lichiditati, dar nus-a putut", spune actionarul Ilie Penescu.
  • "Tot lantul de hipermarketuri a fost construit prin creditbancar si credit furnizor", spune un furnizor alhipermarketurilor.
  • "Problema a fost investitia in magazinul din Calarasi, pentruca orasul nu are potential din cauza nivelului de trai redus",afirma un fost distribuitor.
  • "Sunt convins ca intrarea in insolventa a Pic tine mai mult demanagementul businessului, de modul in care a fost asezata de labun inceput aceasta afacere, decat de contextul actual din piata",spune Adrian Manolache, secretarul general al AMRCR (AsociatiaMarilor Retele Comerciale din Romania).
  • "Sansele sunt nule sa mai recuperam creantele de la retelelePic", sustine Vasile Armenean, proprietarul Betty Ice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO