Companii

Cum poate ajuta un avocat o afacere la usa careia bat bancile si furnizorii pentru recuperarea datoriilor

Cum poate ajuta un avocat o afacere la usa careia bat bancile si furnizorii pentru recuperarea datoriilor
22.06.2009, 00:00 148
 

„Primul «transeu» in apararea debitorilor il constituie presiunea faptica asupra creditorilor: este mai bine pentru acestia din urma sa aiba un debitor activ, chiar cu dificultati financiare, pe care sa-l ajute sa supravietuiasca (daca are sanse reale) decat sa isi bage toti debitorii in faliment sau sa-i execute garantiile", spune Sebastian Gutiu, managing partner al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

Cu alte cuvinte, cea mai buna solutie este intelegerea amiabila intre parti, in conditiile in care avocatii recunosc ca nu pot face „miracole" in cele mai multe dintre cazuri.
Totusi, printre masurile care pot fi luate de obicei se numara contestarea creantelor si a starii de insolventa pentru amanarea momentului in care creanta este recuperata, in care avocatii au un rol central, dar si reorganizarea interna a societatii, care poate duce la imbunatatirea situatiei financiare si aducerea pe linia de plutire.
„In ultimul timp vin tot mai multi clienti care ne intreaba: cat ma costa sa ies din contractul acesta? Cat pot intarzia cu finalizarea apartamentelor si care ar fi cele mai avantajoase contracte pe care as putea sa le semnez cu viitorii clienti. Avocatul poate veni rar cu solutii miraculoase, dar are un rol important in reducerea riscurilor", spune Lucian Bondoc, partener in cadrul biroului din Bucuresti al firmei de avocatura Salans.
De unde pot fi taiate costuri?
„Printre masurile imediate care pot fi adoptate trebuie luate in calcul urmatoarele: reevaluarea activelor imobilizate; creditele intragrup, modalitate rapida si sigura de finantare; regandirea cheltuielilor in general; diminuarea costurilor operationale prin renegocierea chiriilor, reevaluarea listei de furnizori sau implementarea unor programe destinate salariatilor vizand utilizarea rationala a resurselor, inclusiv energie electrica si termica, hartie si alte consumabile", spune avocatul Cornel Popa, partener in cadrul firmei Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de gestionare a crizei.
O metoda destul de folosita in ultima perioada de grupurile locale pentru reducerea costurilor a fost fuziunea intragrup, procedeu in urma caruia pot fi disponibilizate anumite posturi (spre exemplu, nu mai ai nevoie de doua departamente de contabilitate), pot fi reduse costuri datorate cresterii volumului (chirii mai mici pe metru patrat pentru un spatiu mai mare decat pentru doua mici) si apar chiar avantaje fiscale (in cazul in care o firma are profit, iar a doua pierdere, impozitul pe profit platit ar fi mai mic prin cumularea rezultatelor financiare).
Unul dintre grupurile care au recurs la o asemenea solutie a fost Altex, care a fuzionat cu divizia imobiliara Cometex, firme controlate de catre omul de afaceri Dan Ostahie. Antreprenorul nu a fost scutit de emotii in aceasta perioada, dupa ce s-a trezit implicat in doua litigii - cu distribuitorul de produse IT Tornado Systems si cu o firma controlata de omul de afaceri Dan Adamescu.
„Comertul ramane ramura cea mai expusa la fenomenul insolventei, din care segmentul de comert cu amanuntul a generat cele mai numeroase cazuri. Statutul sau de «lider» in statistica insolventei se explica prin concurenta noilor intrati pe piata, respectiv mari lanturi comerciale de retail si hipermarketuri, dar si prin ponderea mai mare a firmelor care desfasoara activitati comerciale fata de alte industrii", spune Iuliana Craiciu, partener in cadrul firmei de avocatura Musat & Asociatii, care citeaza un studiu al firmei Coface. Printre firmele de retail care s-au confruntat cu cereri de insolventa in aceasta perioada se afla si numarul trei de pe piata electrocasnicelor - Flanco - sau lantul de restaurante de tip fast-food Snack Attack.
Ce se intampla in insolventa
„Cel mai sensibil procedeu il reprezinta declasarea procedurii de insolventa chiar de catre debitor, urmata de propunerea unui plan de reorganizare. Exista insa riscuri: daca adunarea creditorilor si judecatorul nu sunt convinsi de sansele de reusita ale planului de reorganizare nu ramane decat falimentul", spune Gutiu de la Schoenherr.
Falimentele rasunatoare au fost evitate pana la ora actuala pe piata locala. Cat timp vor mai putea rezista insa firmele care s-au extins in special din imprumuturi, fara a avea o strategie bine stabilita si au fost surprinse de situatia actuala a pietelor care scad cu acelasi ritm cu care au crescut in ultimii ani?
„Parerea noastra in ceea ce priveste companiile mari si solide - in special cele private - este ca acestea vor gasi metode pentru a evita deschiderea procedurilor de insolventa si falimentul, prin masuri specifice vizand recuperarea creantelor, reducerea costurilor si reorganizari", spune avocatul de la Tuca Zbarcea.
Cu toate acestea, Gutiu de la Schoenherr apreciaza ca „din momentul in care creditorii isi pierd rabdarea, e bine ca debitorul sa-si asigure asistenta juridica, pentru ca incepe faza fierbinte".
„Astazi numeroase firme mici cer insolventa pentru creante de 10-15 mii de euro. Firmele mari evita sa faca acest lucru pentru a nu strica o relatie pe termen lung cu un partener bun. Cu toate acestea, consider ca la noi criza este de-abia la inceput, deoarece pana acum multe firme aveau inca rezerve din anii trecuti", spune Lucian Bondoc de la Salans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO