Companii

Cum verifică Fiscul condiţiile de încadrare a unei firme ca microîntreprindere

Autor: Razvan Voican

15.02.2011, 14:58 183

O firmă nu poate fi încadrată fiscal ca microîntreprindere dacăare activităţi de consultanţă şi management, iar pentru a verificaîndeplinirea acestei condiţii Fiscal va analiza contracteleîncheiate de firma respectivă şi alte documente care justificănatura veniturilor, potrivit normelor metodologice la Codulfiscal.

Cât priveşte definiţia numărului de salariaţi - de maximum 9,este luat în calcul numărul persoanlor angajate cu contractindividual de muncă, indiferent de durata timpului de muncă,înscrise lunar în statele de plată. Sunt numărate şi contractele demuncă suspendate.

Pentru firmele care au un singur angajat, dar care demisionează,se pensionează sau este concediat, condiţia de a avea minimum unangajat se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoareeste angajat un alt salariat.

Cursul de schimb luat în calcul la verificarea încadrării înplafonul de 100.000 de euro venituri anuale este cel de laînchiderea exerciţiului financiar.

Dacă în cursul anului fiscal o microîntreprindere depăşeşteplafonul, trebuie să înştiinţeze Fiscul printr-o declaraţie demenţiuni, trecând la impozitul pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO