Companii

Cursul, o zi de respiro. Opt bănci au luat de la BNR 8 miliarde de lei

Cursul, o zi de respiro. Opt bănci au luat de la BNR 8 miliarde de lei

Foto: Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

29.05.2012, 00:08 562

Cursul leu/euro a încheiat tranzacţiile de ieri de pe piaţa valutară aproape de 4,47 lei/euro, piaţa aşteptându-se ca următorul prag critic - de 4,5 lei pentru un euro - să fie testat cât de curând, mai ales că noi tensiuni au apărut dinspre pieţele externe odată cu creşterea temerilor privind agravarea crizei bancare din Spania. BNR a calculat totuşi un curs oficial de 4,4641 lei/euro, în uşoară scădere faţă de vineri.

Piaţa aşteaptă cu interes publicarea datelor privind evo­luţia rezervelor valutare în luna mai pentru a vedea în ce măsură BNR a vândut valută pentru a tempera presiunile de depreciere a leului care a pierdut circa 2% în ultimele săptămâni.

Creşterea dobânzilor de pe piaţa monetară este privită în corelaţie cu presupuse intervenţii valutare ale BNR, iar dezechilibrele din distribuţia lichidităţii pe piaţă au ieşit din nou în evidenţă în condiţiile în care opt bănci au împrumutat de la BNR suma record de peste 8 mld. lei (1,8 mld. euro) în cadrul operaţiunii repo săptămânale. Lunea trecută nu mai puţin de nouă bănci au recurs la această soluţie de refinanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO