Companii

De ce sunt florile atat de scumpe? Romanii platesc de trei ori mai mult decat olandezii pe un trandafir

De ce sunt florile atat de scumpe? Romanii platesc de trei ori mai mult decat olandezii pe un trandafir

Cheltuielile de productie in Romania sunt mult mai mari decat in strainatate, luand in calcul si pierderile de plante

08.11.2009, 23:25 7721

Flori mai scumpe ca in Romania mai pot fi cumparate doar inCipru si uneori (in functie de sezon) in Germania. Vecinii bulgariplatesc 60 de euro pe suta de trandafiri, in timp ce olandezii scotdin buzunar doar 40 de euro pentru aceeasi cantitate, potrivit unuistudiu publicat de Iresearch.
De ce sunt florile atat de scumpe in Romania? In primul rand, estevorba de faptul ca florariile prefera importurile: anul trecutimporturile de flori taiate si plante au avut o valoare de 23,2milioane de euro, care inseamna mai mult de 80% din totalulvanzarilor, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii.Pretul mare al florilor, corelat cu puterea scazuta de cumparare apopulatiei este si motivul pentru care romanii cheltuiesc cei maiputini bani din Europa pe flori, in medie 6 euro pe cap de locuitoranual, potrivit unui studiu realizat de institutia olandeza despecialitate in domeniu Flower Council.
Mai putini bani decat romanii mai cheltuiesc doar ucrainenii (4euro pe cap de locuitor) si rusii (5 euro per capita), dar a carorrata de crestere a importurilor ii va face sa depaseasca Romania inurmatorii ani.

Marii cultivatori au iesit de pe piata
Florarii sunt ultimii prin mainile carora trec florile inainte de aajunge la cumparatori. Inaintea lor, sunt o multime de altesegmente ale drumului pe care il parcurg florile: cultivatorii,angrosistii, distribuitorii. Peste 80% din florile vandute pe piataromaneasca vin de peste hotare si preturile sunt mai mari decat intarile de origine.
"Cu cat marfa este atinsa de mai multi oameni, cu atat costurileprocesului de distributie cresc si prin urmare si pretul final",declara anterior Rand Sheriff, directorul general al InterbrandsMarketing si Distributie, cea mai mare firma din domeniuldistributiei.
Cu cat exista mai putini intermediari intre producator siconsumatorul final, cu atat pretul este mai mic, deoarece produsulnu sufera adaosuri. Unii comercianti prefera sa-si cultive singuriflorile, reducand astfel la minim lantul de achizitie, dar inRomania aceasta practica este aproape inexistenta. De fapt, mariicultivatori de flori, ca Sere Codlea, care acopereau la inceputulanilor '90 intreaga piata, au iesit din peisaj, astfel incat acumdoar 20% din vanzari revin productiei interne.
In afara de vanzatorii care isi cultiva singuri florile si cei cecumpara marfa de la distribuitori mai sunt si florarii care faccomenzi direct la cultivatori, dar este vorba doar de cei ceruleaza cantitati mari. Drumul parcurs de flori este foarte lung,plecand de obicei din pietele olandeze, trecand prin mainileintermediarilor olandezi, ale importatorilor romani, ajungand laangrosistii si distribuitorii locali si de acolo in florariile dintoata tara.

Aduc flori din strainatate
De ce prefera florarii sa-si ia marfa din strainatate? Pe de oparte, nici preturile florilor cultivate pe piata romaneasca nusunt foarte mici in comparatie cu marfa de import, fiind de catevaori mai mari decat pretul practicat de cultivatorii olandezi, deexemplu.
"Cheltuielile de productie in Romania sunt mult mai mari decat instrainatate, luand in calcul si pierderile de plante", spune CarmenUscoiu, proprietara florariilor Carmen, o retea de trei magazine inBucuresti.
Alaturi de preturile mari, comparabile cu cele de import, cum spunflorarii, un alt factor ce determina preferinta pentru marfa dinstrainatate este oferta interna slaba.
Pe de o parte, productia este redusa: anul trecut, suprafata desere de flori a fost de 78 de hectare, la jumatate fata de acum 10ani si de patru ori mai putin fata de ce se cultiva cu 20 de ani inurma. In plus, productia este foarte putin variata: peste douatreimi (67%) sunt garoafe, urmate la mare distanta de crizanteme(6,7%), trandafiri (4,9%) si frezii (4,3%).
Sursa preferata de import pentru flori este indiscutabil Olanda, deunde sunt aduse jumatate din firele importate in Romania. In TaraLalelelor, tranzactiile cu flori se fac prin veritabile bursespecializate, iar cea din Aalsmeer, un oras situat la 8 km deAmsterdam, este cunoscuta in randul comerciantilor de profil ca unWall Street al florilor. Zilnic sunt vandute 17 milioane de florisi 2 milioane de plante.
Producatorii taie florile in zori, in fiecare zi. Pana la pranz,masinile sorteaza florile dupa specii si dupa lungimea cozilor, iarflorile sunt adunate, primesc etichete de calitate si suntimpachetate in tuburi de plastic pentru transport.
Pana la ora zece seara, florile ajung la bursa, unde suntdepozitate in frigidere peste noapte. A doua zi dimineata, la ora4,30, sunt transportate in camerele de depozitare de la bursa,inspectate, li se atribuie numere de lot si sunt asezate incarucioare pentru a fi transportate in sala de licitatii.
Florile sunt scoase la licitatie incepand cu ora 6,30 in camere depana la 500 de cumparatori. Ceasurile computerizate de licitatieofera cumparatorilor informatii cu privire la producator, produs,moneda in care este exprimat pretul, calitate si cantitatea minimace poate fi achizitionata. Licitatia are loc prin succesiuneapreturilor, de la cel mai mare la cel mai mic. In functie decantitatea cumparata, dar si de soiul de floare si lungimea cozii,un trandafir poate costa 0,5 euro, o crizantema 0,3 euro, un fir degerbera 0,44 euro, iar o garoafa 0,17 euro.

Brokeri la bursa
O mare parte din firmele importatoare de flori din Olanda aupropriul broker la bursa, care liciteaza cantitatea si sortimentelecomandate de clienti. "Marti ii transmitem brokerului din Olandacomanda finala, urmand sa primim transportul joi", detaliaza AdrianMoldovan, proprietarul Floral Center, o afacere de import sidistributie de flori din Bistrita-Nasaud.
Pentru a fi aduse in tara, florile pot fi transportate atat cucamionul, cat si cu avionul, in functie de cantitatea importata.Pentru a fi rentabil un transport cu TIR-ul, importatorii trebuiesa-l umple in intregime, dar in cazul transportului aerian potimporta si cantitati mai mici. Un transport cu camionul, in carepot incapea 100.000 de fire de flori, costa intre 3.500 si 4.000 deeuro. Calea aerului este preferata in cazul distantelor mari(America de Sud, de exemplu) si pentru cantitati mai mici (pentrurapiditate si siguranta).
Ion Moraru, proprietarul afacerii Top Flora, aduce flori cu avionuldin indepartatul Ecuador sau din Columbia, parcurgand un drum de 48de ore pana in Romania.
"Aduc numai trandafiri taiati din Quito sau Bogota, pentru ca au odurata de viata mai mare si au si alt aspect fata de cei dinOlanda", spune Moraru. Pretul transportului este de 3 dolari pekilogram, la care se adauga taxele vamale ce pot creste pretul cuinca 10%.
Mai departe, trandafirii sunt vanduti comerciantilor cu amanuntulla pretul de 3 lei pe trandafir, plus TVA, ceea ce inseamna unadaos de 100% fata de pretul de import. Marja profitului variazaintre 20 si 50% din pret, in functie de sezon, iar anul trecutfirma a rulat afaceri de 100.000 de euro.
Moldovan, care se ocupa de un an cu importul florilor din Olanda sidistributia lor catre vanzatorii romani, are un depozit de 100 mpdotat cu o camera frigorifica de 45 mp, unde sunt pastrate florile.In primul an de functionare, firma a avut afaceri de 100.000 deeuro, cu o marja de profit de 30-40%.
In Capitala, locul de unde isi iau marfa cei mai multi vanzatorieste Piata Cosbuc, cunoscuta si ca Piata de Flori. Aici sosesc infiecare joi noapte tirurile cu flori din Olanda, iar florariiasteapta venirea lor, pentru a fi primii cand se descarca marfa sia lua astfel cele mai proaspete flori. Pretul este negociabil infunctie de cantitatea cumparata si de specia de floare.
Si angrosistii au fost loviti de criza si de scaderea comenzilordin partea florariilor: daca inainte nici nu concepeau sa vanda maiputin de 10 fire, acum accepta si buchete de 5 flori, numai ca sanu arunce florile in exces. Abia de aici florile pleaca spreflorarii, de unde pot fi cumparate de clienti.
Exista insa si florarii care prefera sa se aprovizioneze singuredin import, pentru ca astfel pot alege toate caracteristicileflorilor, de la specie pana la lungimea cozii. "Angrosistii iauceea ce ramane nevandut la bursa", spune Cornelia O'Donnell de laSalon des Fleurs, care prefera sa isi importe direct de la bursadin Olanda anumite specii de flori saptamanal, chiar daca platesteun pret mai mare. "Pot sa cer de exemplu trandafir Maroussia (untip de trandafir alb) si specific soiul de trandafir si inaltimealui, dar platesc astfel pretul maxim posibil", afirma O'Donnell,care motiveaza ca pentru comenzi se plateste mai mult decat pemarfurile ramase dupa licitatie.
Unul dintre motivele care limiteaza rentabilitatea afacerilor deprofil este fluctuatia mare a vanzarilor. Cea mai buna perioadapentru vanzari este de obicei saptamana 1-8 martie, urmata cavaloare de Valentine's Day si de sarbatorile religioase.
"Florile sunt produse de lux in Romania. Sunt folosite doar laocazii deosebite, la nunti - mai ales vara, la inceputul sisfarsitul scolii si de 1-8 martie. In rest sunt perioade moarte",declara Moldovan.
De fapt, in lunile de vara incasarile sunt atat de mici, incatunele florarii isi inchid afacerile, din lipsa de clienti. "Inperioada iulie-august sunt posturile, deci nu se fac nunti, iarmajoritatea oamenilor pleaca in vacanta", explica O'Donnell, careanul trecut a inchis floraria pentru doua luni.
Pe langa vanzarile modeste din afara sarbatorilor, florarii seplang de comportamentul consumatorilor, care nu numai ca dau banipe flori doar la ocazii speciale, dar cumpara si foarte putine. Maiclar spus, daca europenii din Vest cumpara un buchet de 20-25 detrandafiri pentru care platesc 20-30 de euro, ai nostri semultumesc doar cu cate trei fire sau doar o floare.

Cum creste pretul

Florile vandute de retaileri sufera si ele alte adaosuri ce potdubla pretul de achizitie fata de cel la care au fost cumparate dela distribuitori. Astfel, trandafirul care pleaca din Olanda cu 2lei se vinde in chioscurile florarilor cu 7-8 lei, un pret de 4 orimai mare, iar laleaua importata cu 1 leu ajunge sa coste 3-4 lei.Cu cat aranjamentul floral este mai complex, iar pentru buchet enevoie si de alte elemente aditionale, ca frunze ornamentalespeciale, ambalaje si panglici, pretul creste considerabil. Pentruun buchet de trei trandafiri si ornamente, clientul plateste in jurde 40 de lei, aproape dublul valorii florilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO