Companii

De la IT şi consultanţă în fonduri europene la o sală de arte marţiale

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

03.10.2014, 18:28 1320

Bogdan Ioan Iuliu Hossu, 29 de ani, va deschide la jumătatea acestei luni o sală de arte marţiale în apropiere de Piaţa Universităţii în urma unor investiţii de 45-50.000 de euro. Partenerul lui Bogdan Ioan Iuliu Hossu este Sorin Lupaşcu, un sensei din Bucureşti.

Bogdan Ioan Iuliu Hossu nu este la primul proiect antereprenorial, prima afacere fiind începută încă din liceu, când şi-a deschis o firmă de soft cu un grant obţinut din Elveţia. În facultate a „pariat“ din nou pe antreprenoriat, mai mult de nevoie, deschizând o firmă de consultanţă pentru a putea accesa fonduri care să îl ajute să dezvolte firma de softuri de matematică pentru copii sau animaţii care ajungeau în străinătate.

„Am făcut înot de performanţă şi, în paralel, mai multe stiluri de arte marţiale, dar de care a trebuit să mă detaşez în facultate, pentru că nu mai aveam timp de asta. Acum un an l-am întâlnit pe Sorin (Sorin Lupaşcu, actualul partener – n.red.), care avea propria sală unde preda Daito-ryu (un stil de arte marţiale japonez) şi singurul din România certificat pentru acest stil. I-am propus să facem împreună o sală mai mare“, spune Bogdan Hossu, care în prezent are contracte de consultanţă pe fonduri europene chiar şi de câteva zeci de milioane de euro cu Wise Finance Solutions.

Sala de Daito-ryu pe care cei doi o vor deschide are 350 de metri pătraţi, care au fost amenajaţi aproape de la zero şi va avea cursuri de Aikido pentru copii, ore de gimnastică energetică şi cursuri de Daito-ryu, la care va putea participa oricine. Deja, sala de arte marţiale Sol Daito are o listă de aşteptare de 80 de persoane, cel mai mic cursant având trei ani şi jumătate, iar cel mai în vârstă 67 de ani.

Investiţia celor doi antreprenori se va ridica la 45.000-50.000 de euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi pentru amena­jarea spaţiului, numai saltelele care trebuie amplasate pe podea costând 5.000 de euro. Preţul cursurilor încă nu a fost definitivat, însă în prima luna ei vor accepta orice cursant gra­tuit la ore şi, pe parcurs, vor oferi şi abonamente gratuite pe o anumită perioadă pentru cei care aduc cunoştinţe la cursuri.

„Este un sport pe care îl poţi practica la orice vârstă şi nici nu trebuie să fii foarte bine pregătit fizic pentru a face faţă. Eu cred că este un business care se poate dezvolta foarte mult, este loc pe piaţă pentru aşa ceva şi chiar avem nişte planuri de extindere a serviciilor. Ne-am gândit să mergem către companii, să le propunem ca în fiecare dimineaţă, când toată lumea vine la serviciu sau în pauzele de masă, să mergem la ei la sediu şi timp de 15-20 de minute să facem gimnastică energetică cu angajaţii“, precizează Bogdan Hossu.

El mai spune că, în Japonia, spre exemplu, astfel de practici sunt o obişnuinţă în companii, dar că în România, deşi există angajatori interesaţi de astfel de programe, piaţa încă trebuie educată. Pentru început, el şi partenerul său de afaceri intenţionează să predea astfel de cursuri în companiile de producţie şi ar putea deschide şi o altă sală, dar numai atunci când un cursant va ajunge la nivelul de pregătire al lui Sorin Lupaşcu, astfel încât să fie certificat Daito-ryu.

Bogdan Ioan Iuliu Hossu este fiul lui Bogdan Iuliu Hossu, liderul confederaţiei sindicale „Cartel Alfa“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO