Companii

Debut greu de an pentru Caro Hotels: in ianuarie rezultatele sunt mai slabe fata de 2009

Debut greu de an pentru Caro Hotels: in ianuarie rezultatele sunt mai slabe fata de 2009
18.01.2010, 23:12 98

Octavian Lazar, actionarul majoritar al complexului hotelierCaro Hotels, cu afaceri de 2,5 milioane de euro anul trecut, inscadere cu 37,5% fata de 2008, sustine ca inceputul de an nu a adussemne de revenire pe piata hoteliera, in conditiile in care gradulde ocupare a fost de 25% in ianuarie, cu trei puncte procentualemai putin fata de perioada similara de anul trecut.

"La nivel de piata, cred ca lucurile nu se vor schimba preamult anul acesta. Se va continua aceeasi tendinta de anul trecut,cand fiecare hotelier a incercat sa castige o bucata cat mai maredin piata prin intermediul tarifelor, care au fost reduse cu panala 40%", a declarat Octavian Lazar.

El a mai precizat ca in Capitala, unde predomina turismul debusiness, este o situatie atipica fata de celelalte capitaleeuropene in ceea ce priveste reducerea tarifelor. In Bucuresti s-aajuns la scaderi ale preturilor de doua ori mai mari decat in alteorase europene, dupa cum mentioneaza el.

"Ca sa inregistrezi profit trebuie sa ai un grad mediu deocupare de 35%, nivel care iti asigura acoperirea cheltuielilorrealizate. Complexul Caro a avut anul trecut un grad mediu deocupare de sub 40%, dar am fost pe profit", a subliniat Lazar.

Mai multe hoteluri din Capitala au operat anul trecut la un gradde ocupare de sub 50%, chiar si dupa ce au redus tarifele cu20-40%.

In Capitala sunt pana la 11.000 de camere in hoteluri, potrivitunui raport al companiei de consultanta imobiliara CB Richard EllisEurisko (CBRE), cele mai multe unitati fiind livrate in 2008.

"Sper ca anul acesta sa ne situam ca rezultate peste nivelul deanul trecut. In scenariul optimist astept o crestere cu catevaprocente la cifra de afaceri", a declarat Octavian Lazar. Pentru astimula cererea pentru cazarea in complexul hotelier, Lazar aintrodus mai multe pachete la oferta. Astfel, in timpul saptamaniiun turist care plateste doua nopti de cazare mai primeste unagratuita, in timp ce in weekend la o noapte de cazare platita potisa mai stai inca una gratuit. O alta masura luata de Lazar a fostreducerea cheltuielilor hotelului prin investitiile realizateintr-o centrala proprie de incalzire si prin asigurarea de calduradoar in camerele ocupate. 60% din veniturile hotelului vin dincazare, in timp ce din segmentul de food&beverage (evenimentelecare au loc in salile de conferinta) vin restul veniturilor.

Pachetul majoritar de actiuni la complexul Caro, care s-adezvoltat incepand cu anul 1999, este detinut de familia Lazar, cupeste 60% din titluri, alaturi de un partener francez, cu circa30%, diferenta fiind in posesia altor actionari minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO