Companii

Declinul vanzarilor de masini noi a continuat si in decembrie. Primele date arata scaderi de 70%

Declinul vanzarilor de masini noi a continuat si in decembrie. Primele date arata scaderi de 70%
06.01.2009, 18:19 11

De altfel, primele date la nivelul industriei auto arata o scadere generala a pietei de 70% in ultima luna a anului, aproape de pragul de 10.000 de autovehicule, printre cauze numarandu-se noile norme de creditare sau importurile de masini second-hand din Europa de Vest. Acelasi trend de scadere este asteptat si in luna ianuarie datorita posibilei modificari a taxei de poluare.

"In situatia actuala, determinata de intentiile declarate ale ministrului mediului de a suprima ori schimba forma actuala a taxei de poluare, piata auto va continua sa fie inghetata, deoarece astfel de declaratii invita consumatorul la asteptare", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia si presedinte al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania.
Dupa caderea de 50% a pietei auto in luna noiembrie, companiile din industrie vorbeau de o evolutie similara si in ultima luna a anului, insa primele date preliminare prezentate de jucatorii din auto arata caderi mai accelerate ale vanzarilor.
Ford, una dintre primele patru marci de import de pe piata locala, a inregistrat o scadere a vanzarilor de 70% in luna decembrie, la 655 de autovehicule, in timp ce Dacia a vandut in Romania in luna decembrie aproximativ 3.620 de autovehicule, in scadere cu peste 50% fata de aceeasi perioada din 2007 si cu 70% in scadere fata de o luna normala din 2007, cand se vindeau 12.000 de masini. Cele doua marci sunt primele care au comunicat volumul vanzarilor in luna decembrie.
"Este greu de estimat ce volum va inregistra piata auto in luna ianuarie. Prima luna din an nu a fost niciodata una extraordinara, fiind afectata in principal de sarbatorile din decembrie", a spus Ernest Popovici, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile .
In vederea "dezghetarii" pietei, programul de reinnoire a parcului auto va demara la finele acestei luni.
"Pentru programul de reinnoire a parcului auto exista bani la bugetul de stat si se asteapta ordinul ministrului pentru a demara operatiunile. Acesta va porni incepand cu finele acestei luni", a declarat Ernest Popovici.
Programul REMAT, care anul acesta va ajunge la 60.000 de autoturisme fata de 40.000 anul trecut si la o prima de casare de 3.800 de lei, in crestere de la 3.000 de lei in anii anteriori, va avea o influenta puternica asupra pietei numai daca va fi aplicat alaturi de discounturile dealerilor.
"Programul REMAT este un instrument foarte util de dezghetare a pietei", a spus Constantin Stroe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO