Companii

Distribuitorul farma Polisano şi-a majorat afacerile cu 19%, fiind la un pas de 300 milioane de euro

Distribuitorul farma Polisano şi-a majorat afacerile cu 19%, fiind la un pas de 300 milioane de euro

Autor: Ioana David

21.02.2012, 18:48 1358

Distribuitorul de medicamente Polisano, controlat de omul de afaceri sibian Ilie Vonica, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 294 milioane de euro (1,245 miliarde de ei), în creştere cu 19% comparativ cu 2010, în linie cu prognoza iniţială. Compania aşteaptă în acest an afaceri de 356 milioane de euro (1,549 miliarde de lei).

"Ne-am menţinut poziţia a doua pe piaţa distribuţiei către spitale, în condiţiile unei creşteri a vânzărilor cu 42%. (...) Totodată evoluţia cifrei de afaceri a fost determinată de parteneriatele strategice cu furnizorii şi concentrarea pe segmentele cu dinamică peste ritmul pieţei", a spus Coca Caşcaval, directorul general al Polisano. Ea a precizat că afacerile au fost susţinute şi de avansul segmentului de retail (vânzările prin farmacii).

Coca Caşcaval, 46 de ani, a fost recrutată de Ilie Vonica în 2009 după ce anterior a avut timp de un an mandatul de director general al producătorului Antibiotice dinIaşi. Ea conduce acum activităţile unuia dintre cei mai mari distribuitori de medicamente de pe piaţa locală, care a ajuns la 642 de angajaţi.

Piaţa a crescut, dar a adus probleme de cash

În ultimii ani, companiile de medicamente au reuşit să crească susţinute de piaţă şi nu au avut de înfruntat recesiunea care s-a simţit din plin în alte industrii.Piaţa de medicamente a crescut în toţi anii de criză, numai în 2011, spre exemplu, avasul fiind de 11,5%.

Potrivit calculelor ZF, în intervalul 2009-2011 piaţa de medicamente a câştigat peste jumătate de miliard de euro în valoare.Creşterea nu a venit fără riscuri deoarece banii se recuperează de la stat după 300 de zile, ceea ce creează probleme serioase de lichiditate.

Totodată creşterea pieţei a aprins şi discuţiile cu privire la exporturile paralele (fenomenul prin care produsele sunt cumpărate în România şi revândute în statele în care preţurile sunt mai mari).

"În 2011, ne-am confruntat cu schimbări legislative şi incertitudine în stabilirea şi implementarea acestora, de exemplu lista produselor compensate şi gratuite, taxa de clawback sau întârzierile majore în decontarea medicamentelor susţinute din fondurile publice", a mai spus Coca Caşcaval.

Distribuitorii de medicamente sunt cei mai mari jucători din piaţa de medicamente, rulajele celor mai mari fiind de ordinul sutelor de milioane de euro. Cei mai mari actori pe acest segment sunt Mediplus, Farmexpert, Polisano, Farmexim, Fildas, Europharm, ADM Farm şi alţii. Cu excepţia Farmexpert (controlat de nemţii de la ANZAG) şi Gedeon Richter (companie deţinută de grupul ungar cu acelaşi nume), companiile se află încă în mâinile fondatorilor.

În ultimii ani, singura apariţie notabilă în piaţa distribuţiei farma este reprezentată de Ropharma (care are însă şi retail), business al omului de afaceri familiar cu domeniul Mihai Miron.

Un business integrat

Polisano SRL nu este singura afacere pe care Vonica o dezvoltă, însă este cea mai mare. Ilie Vonica, 55 de ani, are aproximativ 2.000 de angajaţi în grupul său, care mai cuprinde o reţea de farmacii (Reţeta), o fabrică (Polipharma Industries), o reţea de clinici generaliste (Clinica Polisano), centre de fertilizare in vitro şi un spital privat (la Sibiu).

El este singurul antreprenor român care a mizat pe toate segmentele sectorului de sănătate. Fabrica de medicamente este cel mai recent proiect al lui Vonica, el devenind odată cu această investiţie unul dintre puţinii antreprenori români care au curajul să se lupte cu multinaţionale.

Potrivit unor informaţii anterioare, fabrica Polipharma produce vitamine şi alte medicamente care se eliberează fără a fi nevoie de prescripţie medicală. Majoritatea producătorilor români de pastile sunt deţinuţi de multinaţionale. Statul controlează doar AntibioticeIaşiprin intermediul Ministerului Sănătăţii.

Anul trecut, Polisano a bifat şi prima vânzare a unui business după ce a cedat reţeaua de nouă clinici de dializă pe care o opera către firma Diaverum cu sediul la München, Germania, într-o tranzacţie estimată de ZF la peste 10 milioane de euro.

Prin firma sa de distribuţie farma Vonica este cel mai puternic antreprenor dinSibiudacă nu se iau în calcul băncile. De Sibiu se leagă şi numele unor oameni de afaceri precum Ioan Ciolan (acţionarul majoritar al distribuitorului de materiale de construcţii Ambient) şi Ilie Carabulea (proprietarul holdingului Atlassib şi al băncii Carpatica).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO