Companii

Două dintr-o lovitură: Schema care le dă investitorilor în energie verde 10 mld. euro până în 2020 şi al treilea proiect de restructurare al coloşilor energetici, aprobate de Guvern

Străinii au obţinut ce şi-au dorit: subvenţii de 10 mld. euro pentru energia verde şi desfiinţarea celor doi giganţi energetici de stat

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

14.10.2011, 00:07 1378

Două dintre proiectele majore care vor reconfigura sistemul energetic au fost aprobate ieri de Guvern: schema de sprijin pentru energia regenerabilă, prin care până în 2020 investitorii vor primi subvenţii de 10 mld. euro, şi cel de-al treilea plan de reorganizare a sistemului energetic.

Astfel, statul român a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care cresc semnificativ subvenţiile pentru energia regenerabilă, după ce în ultimul an lobby-ul făcut de cele mai mari grupuri energetice cu interese în acest domeniu s-a intensificat vizibil.

Renunţarea la înfiinţarea celor doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica, despre care se vorbeşte de doi ani de zile, a venit după ce rând pe rând companii străine precum Enel, CEZ sau E.ON au criticat această iniţiativă a guvernului.

Toate aceste companii au o structură de holding incluzând producţia de energie nucleară, hidro şi pe cărbuni, anvergura lor permiţându-le dezvoltarea în străinătate şi intrarea în România.

Prin cei doi campioni pe care ar fi vrut să-i organizeze România, ar fi apărut o competiţie pentru aceste companii. În sprijinul firmelor străine care nu au vrut competitori puternici în România au venit FMI, Banca Mondială şi Fondul Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO