Companii

Electrica: afaceri in scadere si profit la jumatate

Electrica: afaceri in scadere si profit la jumatate

Click pentru imaginea marita

08.11.2006, 18:34 15

Electrica, compania nationala de distributie si furnizare a electricitatii, a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri consolidata de 4,28 mld. lei (1,22 mld. euro), in scadere cu 23% comparativ cu nivelul de 5,58 mld. lei (1,57 mld. euro) din perioada similara a anului trecut.
In acelasi timp, profitul brut a fost de 307,6 mil. lei (88 de milioane de euro), de peste doua ori mai redus fata de rezultatul din perioada ianuarie-septembrie 2005. Datele includ rezultatele Electrica si ale filialelor neprivatizate.
"Evolutia dintre cele doua perioade este determinata de privatizarea a doua filiale de distributie si furnizare a energiei electrice si de separarea filialei de intretinere si servicii energetice de Electrica", a declarat, marti, Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica.
In primele trei trimestre din 2005, Electrica a raportat un profit brut consolidat de 768,6 milioane de lei (216 milioane de euro).
Excluzand rezultatele filialelor, cifra de afaceri a Electrica Bucuresti a scazut in perioada ianuarie-septembrie 2006 la 752,3 milioane de lei (215 mil. euro), fata de nivelul de 2,6 miliarde de lei (740 mil. euro) inregistrat in intervalul similar al anului trecut. Si profitul brut s-a diminuat semnificativ, de la 72,5 milioane de lei (20,7 mil. euro) la 7,1 milioane de lei (2 mil. euro).
In prezent, Electrica detine patru filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, respectiv Electrica Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.
Procesul de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud, supranumita "perla coroanei Electrica", a fost castigat de catre gigantul italian de utilitati Enel care a platit un pret record pentru a aduce lumina Capitalei: 820 de milioane de euro. Pana acum, transferul propriu-zis de proprietate, prin care italienii vor intra in posesia pachetului majoritar de la Electrica Muntenia Sud, nu a fost efectuat.
Celelalte trei filiale ramase neprivatizate, respectiv Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord urmeaza sa fie scoase la privatizare. Procesul de privatizare pentru cele trei companii se va derula individual pentru fiecare filiala, prin vanzarea unui pachet de 42% din actiunile existente catre un investitor strategic.
Simultan, investitorul va efectua o majorare de capital social - prin aport de capital in numerar - pana la obtinerea unei participatii de 51% din capitalul social al societatii comerciale.
Alte patru filiale Electrica au trecut in proprietate privata in perioada 2004-2005. Astfel, italienii de la Enel au fost primii investitori care au intrat in sectorul de profil prin preluarea la pachet a distributiilor de electricitate Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
CEZ (Cehia) detine pachetul majoritar de actiuni la cea mai mare distributie de electricitate dupa numarul de clienti deserviti, iar E.ON Energie a preluat conducerea asupra Electrica Moldova, fiind singurul investitor care are si distributia de gaze din zona respectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO