Companii

Electrica, afaceri mai mari cu 10% cu mai putini angajati

20.01.2009, 18:33 39

Electrica, cel mai mare furnizor si distribuitor local de energie electrica aflat in portofoliul statului, spune ca va incheia anul acesta cu circa 16.400 de salariati in urma unui program de disponibilizari prin care sunt vizati peste 1.700 de angajati si ca se bazeaza pe afaceri in crestere cu peste 10% fata de 2008, pana la un nivel de circa 5 mld. lei (1, 25 mld. euro la un curs mediu de 4 lei/euro).

Personalul Electrica s-a micsorat in mod constant din 2004, cand compania avea peste 30.000 de salariati, ca urmare a inceperii programelor de privatizare prin care au fost vandute cinci din cele opt filiale ale Electrica.
Disponibilizarile de anul acesta, care vor scoate din conturile companiei circa 25 mil. euro, sunt cauzate in special de scaderea comenzilor din cadrul filialei Electrica Serv. 
Potrivit datelor furnizate de companie, la sfarsitul anului trecut, din structurile Electrica mai faceau parte 18.093 de salariati, in scadere cu circa 1.660 de angajati comparativ cu nivelul de 19.759 de salariati in 2007.
"Ca urmare a situatiei pe care o traverseaza Romania, bugetele societatii care vor fi afectate pe parcursul anului 2009 sunt in primul rand cele ale furnizarii (comercializare de energie) si distributiei de energie electrica", spun reprezentantii Electrica.
Cu toate acestea, compania spune ca programul de investitii bugetat pentru anul acesta este in crestere cu 24% comparativ cu cel de anul trecut. Astfel, pe partea de distributie Electrica isi propune sa investeasca anul acesta circa 395 de milioane de lei (109,7 mil. euro), iar pe partea de furnizare si servicii energetice sunt estimate investitii de 250 de milioane de lei (69,4 milioane de euro).
Compania se asteapta si la o scadere a consumului de energie, mai ales pe partea clientilor eligibili. Electrica a reusit anul trecut sa-si treaca in portofoliu unii dintre cei mai mari consumatori de pe plan local, cum ar fi combinatul chimic Otchim sau combinatul siderurgic Alto Slatina.
Toate aceste contracte au propulsat Electrica pe prima pozitie in ceea ce priveste furnizarea de energie electrica, intrecandu-l astfel pe competitorul sau direct privat Energy Holding.
Potrivit celor mai recente date de pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, cota de piata a Electrica pe segmentul concurential era de 10% in perioada ianuarie-septembrie 2008, in timp ce Energy Holding detinea 7%.
"Ca urmare a crizei financiare, ne asteptam la o reducere a consumului de energie electrica, dar care nu va conduce la o scadere a veniturilor Electrica", spun reprezentantii companiei, bazandu-se pe ofertele de vanzare concepute special pentru acea sta perioada. Potrivit unor declaratii recente ale reprezentantilor companiei, Electrica lucreaza anul acesta cu mai multe scenarii in ceea ce priveste variatia consumului, acestea osciland intre o reducere de 2% pana la o crestere a consumului de circa 10%, in cea mai optimista varianta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO