Companii

Emilian Radu, PwC: Bancherii au sufocat economia pentru ca si-au abandonat clientii traditionali si sunt vinovati moral pentru criza

Emilian Radu, PwC: Bancherii au sufocat economia pentru ca si-au abandonat clientii traditionali si sunt vinovati moral pentru criza

Emilian Radu, consultant strategic al PricewaterhouseCoopers: Orice guvernare responsabila creste investitiile publice in perioade de criza. Astfel se creeaza locuri de munca si se dezvolta infrastructura. Dincolo de impactul asupra ratei somajului, aceste investitii au si un impact important asupra moralului colectiv.

18.10.2009, 23:25 351

"Pentru ca firmele actioneaza intr-un cadru macroeconomicreglementat de stat, acesta poarta o responsabilitate importanta inprivinta solutiilor de iesire din criza. De aceea, in acest contexttrebuie sa pornim de la politicile guvernamentale", a declarat Raduintr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

In acelasi timp, el apreciaza ca in rezolvarea crizei ar trebuisa se implice activ si bancile, care, desi sunt jucatori educati,in comparatie cu ceilalti agenti economici au reactionat totalneprofesionist la inceputul crizei, majorand dobanzile siindepartandu-se de clientii lor traditionali - companiile sipopulatia. "Bancile sunt vinovatul moral pentru actuala crizapentru ca au actionat total neprofesionist. Au intors foaia si ausufocat economia, iar acum ele trebuie sa faca primul pas", a spusRadu.

Totusi, bancile au inceput sa-si revina in ultima perioada,orientandu-se din nou catre clientela lor traditionala, apreciazael. In aceste conditii, in ultimele trei luni soldul credituluineguvernamental (imprumuturile acordate populatiei si companiilor)a ramas constant in jurul a 47 mld. euro, dupa ce din octombrie2008 pana in iunie coborase cu mai mult de 6 mld. euro.

Adeptul unei reduceri soc a dobanzii de politicamonetara

In schimb, BNR a reactionat in continuare prudent in fataactualei crize. "Eu am argumentat ca era nevoie de o scadere soc,cu 2-3%, a dobanzii de politica monetara si o procedura mai directain ceea ce priveste reducerea rezervelor minime obligatorii", adeclarat Radu, mentionand ca unul dintre castigurile ultimeiperioade este acela ca BNR a reusit sa mentina stabilitateacursului de schimb. Banca centrala a redus dobanda oficiala cu2,25% de la inceputul acestui an, dar in mai multe etapesuccesive.

Emilian Radu are o experienta de peste 17 ani pe piata deconsultanta si a fost timp de 14 ani partener al PwC. In 1995 adevenit primul partener roman al unei forme de consultanta din BigFour (PwC, KPMG, Delloite, Ernst & Young). In iunie anul acestaa decis sa iasa din parteneriat pentru a se dedica unor proiectepersonale, dar va ramane pana in septembrie 2010 consultantstrategic al companiei pe probleme de risc management si model debusiness.

PricewaterhouseCoopers, una dintre cele mai mari firme deconsultanta si audit la nivel mondial, a luat fiinta abia in 1998,in urma fuziunii dintre Price Waterhouse si Coopers &Lybrand.

Sunt foarte multe active lichidabile

In cadrul PwC, Radu a condus operatiunile de fuziuni siachizitii si pe cele legate de insolventa, doua piete care aproapeca nu existau in anii '90 si care au evoluat timp de doua deceniisub ochii sai. "Piata de fuziuni si achizitii era inexistenta inanii '90, pentru ca pentru a avea o astfel de piata trebuie inprimul rand sa ai entitati private. De aceea, eu am fost adeptulunei privatizari agresive", spune consultantul PwC.

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a inceput sa sedezvolte dupa anii 1998-2000, dar in momentul de fata acest segmenta fost puternic lovit de criza, noteaza Radu. In acest context, PwCse concentreaza acum mai mult pe segmentul de restructurari siinsolventa. "Am creat doua echipe pentru a avea activitate atat inperioade de prosperitate, cat si in perioade de turbulente.Avantajul unei firme de consultanta este acela ca asigurastabilitatea pe termen lung a staff-ului. In schimb, in acestmoment la bancile de investitii (care isi concentreaza activitateadoar pe fuziuni si achizitii) este o drama intreaga", explicaRadu.

Chiar daca piata de insolventa este anticiclica, adica merge insus in momentul in care economia scade, actuala criza a generat oserie de provocari noi pentru jucatorii specializati pe acestsegment. "Paradoxul in acest moment de criza generalizata este casunt foarte multe active lichidabile, dar exista si o criza delichiditati care determina o lipsa a cererii. Lichidatorii nu maiau cui sa vanda, de aceea mesajul meu este: nu va grabiti cufalimentul!", spune Radu.

Fiscalitatea nu trebuie sa sufocecompaniile

Restructurarea companiilor cu probleme si nu intrarea infaliment este singura sansa in actualul context economic, iarbancile au fost primele care au inteles acest mesaj si audemonstrat o atitudine flexibila, noteaza Radu. "In acest momentabordarea trebuie sa fie mai creativa din moment ce nu ai cui savinzi. Bancile au inteles mesajul si recurg la rescadentarea sireesalonarea datoriilor sau chiar la renegociere contractelor.Uneori este nevoie chiar de un supliment de finantare pentruactivitatile curente ale debitorului", explica el.

Consultatul PwC considera ca statul ar trebui sa se concentrezein aceasta perioada de declin economic pe imbunatatirea colectariiveniturilor la bugetul de stat, cresterea investitiilor publice sirestructurarea sectorului energetic si sa nu recurga in niciun cazla majorarea taxelor si impozitelor.

"In astfel de momente trebuie sa ai curajul sa nu iei masuricare se refera la momentul prezent, sa te gandesti la viitor si sarezisti tentatiei de a majora fiscalitatea. Colectarea veniturilorla buget este esentiala pentru ca circa 30% din ceea ce ar trebuicolectat nu se colecteaza. Este absolut necesara mentinerea sauchiar scaderea temporara a fiscalitatii, pentru ca aceasta nutrebuie sa fie un agent de motivare a cresterii economice si nu sasufoce companiile", a declarat Radu.

Insa, statul a reactionat lent in fata actualei crize si a esuatsa contrabalanseze astfel declinul de la nivelul sectorului privat."Orice guvernare responsabila creste investitiile publice inperioade de criza. Astfel se creeaza locuri de munca si se dezvoltainfrastructura. Dincolo de impactul asupra ratei somajului, acesteinvestitii au si un impact important asupra moralului colectiv",apreciaza Radu.

Investitiile publice sunt esentiale si acestea ar putea fisprijinite inclusiv prin programe cofinantate din fonduri de laUniunea Europeana. Birocratia europeana este insa corelata, inacest caz, cu o incapacitate a autoritatilor de a atrage bani pebaza unor programe locale, considera Radu.

Un alt punct vulnerabil indicat de consultantul PwC este faptulca Romania nu are un sistem energetic capabil sa faca fata uneicrize.

Pana acum au existat numeroase discutii privind crearea uneicompanii energetice mari, dar nu s-a intreprins nimic in acestsens.

"Sectorul energetic, alaturi de cel bancar, este un sectorstrategic. Orice stat responsabil isi mentine controlul asupraenergiei. Din pacate noi nu avem un jucator economic care sa poataparticipa la proiecte energetice internationale", apreciazaRadu.

Statul ar putea deveni mai eficient in combaterea crizei dacapatronatele vor pune in continuare presiune asupra Guvernuluipentru a aplica politicile la care s-a angajat. In acelasi timp,companiile ar trebui sa-si rationalizeze costurile si sa seorienteze spre surse de finantare si parteneriate externe,considera Radu.

Este normal ca in timp de criza sa aiba loc o reasezare amediului de business, iar supravietuirea companiilor depinde decalitatea managementului, spune el.

Cine este de vina pentru criza

Modelul de crestere economica din ultimii ani este principalulresponsabil pentru declansarea crizei, noteaza consultantul PwC.Expansiunea economiei a fost generata de cresterea cererii interne,alimentata la randul sau de factori externi precum investitiilestraine, remiterile romanilor plecati la munca in strainatate siexporturile. Dar odata cu declansarea crizei la nivel global aufost taiate toate aceste surse de crestere si tot sistemul adevenit fragil. "Trebuia sa constatam dinainte acestevulnerabilitati", a spus Radu.

Curriculum Vitae

  • Emilian Radu, 56 ani, este din septembrie 2009 consultantstrategic al PricewaterhouseCoopers.
  • Lucreaza pentru PwC din februarie 1992. Intre ianuarie 1995 siiunie 2008 a fost partener al firmei de consultanta.
  • La inceputul anilor '90 a fost directorul general al Agentieide Privatizare. Este absolvent al Facultatii de RelatiiInternationale din cadrul ASE Bucuresti.
  • Este presedintele de onoare si fondator al Uniunii Nationale aPracticienilor in Insolventa din Romania.

Din intamplare, in consultanta

Emilian Radu povesteste ca a ajuns sa lucreze pe piata deconsultanta dintr-o intamplare. "La inceputul anilor '90 lucram laAgentia de Privatizatizare ca director general. Guvernul a angajatatunci Coopers & Lybrand drept consultant pentru adoptarealegii privatizarii, iar eu am fost interfata dintre stat si firma.Mi s-a facut o oferta de catre Coopers & Lybrand, iar infebruarie 1992 am trecut de la functionar public la consultantprivat. La vremea respectiva s-a comentat ca am fost primul inaltfunctionar care a parasit sistemul birocratic pentru a lucra intr-ocompanie privata", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO