Energie

Parcuri solare mai mari decât un reactor de la Cernavodă vor să se conecteze la firele CEZ

Parcuri solare mai mari decât un reactor de la Cernavodă vor să se conecteze la firele CEZ

Autor: Carol Dan

17.08.2012, 00:03 4760

Compania CEZ Distribuţie, din grupul ceh de utilităţi CEZ, a primit 124 de cereri pentru racordarea la reţeaua de distribuţie a energiei a unor centrale fotovoltaice cu o putere instalată totală de aproape 1.000 MW în zona Olteniei. Compania a încheiat contracte de racordare la reţea pentru 21 de proiecte, cu o putere instalată de peste 150 MW, potrivit datelor CEZ Distribuţie.

Capacitatea de 1.000 MW este semnificativă, depăşind puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă (de peste 700 MW) şi capacitatea noii termocentrale OMV Petrom, de 860 MW.

Spre comparaţie, în România sunt funcţionale centrale eoliene cu o capacitate de aproximativ 1.200 MW, potrivit celor mai recente date publicate de Transelectrica.

Producţia energiei electrice în centrale fotovoltaice reprezintă al doilea cel mai atractiv sector al energiilor regenerabile pentru investitori, după cel al centralelor eoliene. La fel ca în cazul proiectelor de centrale eoliene, unităţile fotovoltaice sunt sprjinite de stat prin sistemul certificatelor verzi.

Producătorii de energie electrică în unităţi fotovoltaice primesc şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă şi livrată în reţea. La nivel naţional, la începutul lunii august aveau încheiate contracte de racordare la reţeaua electrică proiecte fotovoltaice cu o putere cumulată de peste 500 MW, potrivit datelor Transelectrica, compania care administrează sistemul naţional de transport al energiei. CEZ este prezent din 2005 pe piaţa distribuţiei şi furnizării de energie electrică.

În prezent, CEZ deţine cele mai mari parcuri eoliene din România şi este activ şi în sectorul producţiei electricităţii în microhidrocentrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO